Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 23 Ocak 2008

Asya / Pakistan
Müşerref Avrupa yolunda
Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Avrupa ülkelerini kapsayan sekiz günlük turuna başladı. Pakistan Lideri Müşerref'in gündeminde demokrasi ve köktencilikle mücadele yer alıyor. Belçika'daki Pakistan toplumu mensuplarına hitap eden Pervez Müşerref, gezisinin amacının Pakistan'daki son gelişmelerle ilgili Avrupa'da akıllara yerleşen yanlış kanıları düzeltmek olduğunu açıkladı. 8 Ocak’ta yapılması planlanan fakat Butto suikastının ardından ertelenen seçimlerle ilgili de konuşan Müşerref, 18 Şubat'ta yapılacak genel seçimlerin demokratik olacağı güvencesini verdi. Müşerref, Brüksel temaslarının ardından İngiltere, Fransa ve Dünya Ekonomik Forumu'nun yapılacağı İsviçre'ye giderek temaslarını sürdürecek.
Afrika
• Kenya: Şiddet olayları
Kenya'da seçimlerin ardından başlayan şiddet olayları hafta sonunda da sürdü. Çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler'in eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki ile muhalefet Lideri Raila Odinga arasında arabuluculuk yapmak üzere Kenya'ya gitmesi bekleniyor.
• Sudan: Ankara ziyareti
Darfur bölgesinde Afrikalı kabilelere karşı soykırım yapmak ve milis güçleri silahlandırmakla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. El-Beşir, Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'den Darfur bölgesindeki insan hakları ihlallerine son vermesi için El Beşir'e baskı yapmasını talep etti.
• Sudan: İlginç atama
Sudan Federal İşler Bakanı Abdel Basit Sabderat, Darfur'da Arap Cancavid milislerini örgütlemekle suçlanan kabile Lideri Musa Hilal'i kendisine danışman olarak atadı.
Amerika
• Venezüella: Sıra çifçilerde
Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, ürünlerini yüksek fiyata komşu ülkere satmayı tercih edip ülkede gıda sıkıntısına yol açan çiftliklerin kamulaştırılması gerektiğini söyledi. Ülkede, hükümet yiyecek fiyatlarını kontrol ediyor.
• Küba: Seçim bitti
Küba'da halk Pazar günü ulusal parlamento seçimleri için oy kullandı. Yenilenen parlamento, ilk oturumunda ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. Ancak parlamentonun üyelerinin kimler olduğu şimdiden belli çünkü seçim sistemine göre 614 sandalyeli parlamentodaki her sandalye için sadece bir aday seçime girebiliyor.
• ABD: Ön seçimler
Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Nevada ve Güney Carolina eyaletlerinde yapılan ön seçimlerde Demokrat aday adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi John McCain en yüksek oy oranını aldılar.
Avrupa
• İngiltere: Brown’ın talebi
Hindistan ziyaretini sürdüren İngiltere Başbakanı Gordon Brown, başlıca uluslararası kuruluşların İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulduğunu ve o dönemin gerçeklerini yansıttığını belirtti; BM, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların gözden geçirilmesini istedi.
• Sırbistan: İkinci tur ile devam
Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki gerilimin yüksek olduğu bir dönemde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda hiçbir aday seçilmek için yeterli oyu alamadı. İlk turda batı yanlısı Boris Tadiç'in karşısındaki milliyetçi aday Tomislav Nikoliç galip geldi. 
• Gürcistan: 2. Sakaşvili dönemi
Gürcistan'ın Batı yanlısı Lideri Mihail Sakaşvili, muhalefetin protesto gösterilerine rağmen yemin ederek ikinci cumhurbaşkanlığı dönemine başladı.
Asya
• Tayland: Demokrasiye doğru
Tayland Parlamentosu, eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın görevden alınmasıyla sonuçlanan 2006'daki askeri darbe sonrası ilk kez toplandı. Meclis resmi çalışmalarına bu hafta başlayacak ve ilk olarak başkanını seçecek.
Tayland'da ayrıca altı partinin oluşturduğu bir koalisyon hükümeti kurma kararı alındı. Tayland'ın yeni başbakanı da bu hafta seçilecek. En güçlü aday ise Halkın İktidarı Partisi'nin Lideri Samak Sundaravej
• Endonezya: Suharto iyileşiyor
Endonezya’nın eski diktatörü Suharto’nun sağlık durumunda gelişme olduğu ve kurtulma şansının yüksek olduğu bildirildi.
• Azerbeycan: Barış beklentisi
Yukarı Karabağ sorununun çözümünde arabuluculuk görevini üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk Grubu’nun eşbaşkanlarından ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, “Azerbaycan ve Ermenistan’ın tutumlarında yakınlaşma var, bu yıl çözüm yılı olabilir” dedi.
Ortadoğu
• Irak: Hedef El Kaide
ABD Ordusu’na ait uçaklar, Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Arab Cabur bölgesine, El Kaide’nin Irak koluna ait mevzilere havadan saldırı düzenledi. ABD ordusu, 10 Ocak’tan beri düzenlenen üçüncü bombardımanda, yaklaşık otuz hedefin vurulduğunu açıkladı.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 23 Ocak 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=66963

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de