Ana içeriğe atla

Rusya’dan askeri yardım

Rusya’dan askeri yardım
Kafkasya’daki krizle ABD’yle arasında gerilim yaratan Rusya, şimdi de Nikaragua ve Venezüella ordularını modernize edeceğini, bunun için bir milyar dolar tutarında kredi açtığını açıkladı. Rus yetkililer ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile nükleer işbirliği yapacaklarını bildirdiler.

Afrika
Somali: Korsanlar iş başında
Somali açıklarında silah yüklü Ukrayna bandıralı gemiyi deniz korsanları ele geçirdi. Geminin taşıdığı ve aralarında 33 taarruz tankı bulunan ağır silahların Nairobi ve Kiev’in açıkladığının tersine Kenya’ya değil, Güney Sudan’a gitmekte olduğunu öne süren deniz korsanlarına karşı Somalili yetkililer, uluslararası toplumun güç kullanmasına onay verdi. Başkent Mogadişu’nun kuzeyindeki Hobyo Limanı önünde demirli Faina isimli Ukrayna bandıralı yük gemisini yakından izleyen üç Amerikan savaş gemilerine en az üç savaş gemisi daha katılacak.
Mısır: Sürpriz ziyaret
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt’in Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyaret Arap ülkelerinin Irak'la ilişkilerini yeniden düzeltmeye başladıklarının son işareti oldu.
• Kongo: Kolera salgını, 37 ölü
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde doğudaki çatışmalardan kaçarak Goma kentine 100 kilometre uzaklıktaki Ngungu köyünde kurulan kamplarda yaşayan 37 kişi koleradan öldü. Yetkililer, çıkan salgından en az 300 kişinin etkilendiği açıklandı.
• Tanzanya: Diskotekte facia, on dokuz ölü
Tabora bölgesinde diskoteğe giden on dokuz genç çıkan izdihamda hayatını kaybetti.
• Cezayir: Sel can aldı, 29 ölü
Başkent Cezayir’in güneyindeki Gardaya Bölgesi’nde meydana gelen sellerde 29 kişi öldü.
Amerika
• ABD: Kuzey Kore nükleer çabasını bırakmıyor
Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, Kuzey Kore’nin, nükleer programına yeniden başlamak için çabalarını sürdürdüğünü söyledi. Wood, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’nin, Yongbyon’daki nükleer tesislerini faaliyete geçirme çabalarını sürdürdüğünü” bildirdi.
• Nikaragua: Nehirler taştı, yedi ölü
İlkede günlerce süren şiddetli yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu en az 7 kişi öldü, 4 kişi kayboldu.
• Meksika: 1968 anısına yürüyüş
Mexico City'de binlerce kişi 1968 yılında güvenlik güçlerinin bir protesto gösterisinde ateş açması sonucunda ölenleri anmak için yürüyüş yaptı. Meksikalı öğrenci ve işçilerin Tlatelolco Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarda hükümete göre 30, İnsan Hakları gruplarına göre ise 300 kişi ölmüştü. Bu olaylar 1968 Olimpiyat Oyunları'nın başlamasından birkaç gün öncesine rastladı. Olayla ilgili çeşitli soruşturmalar açıldıysa da hiç kimse mahkum olmadı.
• Venezüella: Rusya’dan askeri yardım
Kafkasya’daki krizle ABD’yle arasında gerilim yaratan Rusya, şimdi de Nikaragua ve Venezüella ordularını modernize edeceğini, bunun için bir milyar dolar tutarında kredi açtığını açıkladı. Rus yetkililer ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile nükleer işbirliği yapacaklarını bildirdiler.
Asya
• Hindistan: Etnik çatışma
Assam Eyaleti’nde bulunan Rowta’da, Bodo aşireti mensuplarıyla Müslüman göçmenler arasında hafta sonunda meydana gelen çatışmalarda 25 kişi öldü, 100 kişi yaralandı, binlerce kişi evsiz kaldı. Hindistan'ın Keşmir Bölgesi’nde ise muhalefetin bağımsızlık gösterisi öncesi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
• Çin: BM dönem başkanı
BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Çin’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Yesui, Konsey’in bu ayki gündeminde Afganistan, Afrika konuları ve Ortadoğu sorununun olduğunu açıkladı.
• Ukrayna: Maden faciası, altı ölü
İlkenin doğusunda bulunan bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında altı madenci hayatını kaybetti.
• Sri Lanka: Çatışmalar sürüyor, 42 ölü
Askerler ile Tamil gerillaları arasında meydana gelen son çatışmalarda 42 kişi öldü.
• Yeni Zelanda: Deprem ile sarsıldı
Büyük Okyanus’un güneyindeki ada ülkesi Yeni Zelanda’da 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde can ya da mal kaybı konusunda bir açıklama yapılmadı.
Avrupa
• Bulgaristan: Telekulak skandalı
Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından bazı milletvekillerin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkması ülkeyi karıştırdı.
• Avusturya: Yeşillerden istifa
Erken genel seçimin ardından Yeşiller Partisi Lideri Alexander Van der Bellen istifa etti.
• Fransa: Kıbrıs müzakereleri için yeşil ışık
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşma yapmak üzere Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, konuşma öncesi bir araya geldiler. Rum Lider Hristofyas yaptığı konuşmada, yeni müzakere sürecinde başarısızlık lükslerinin bulunmadığını vurguladı. “Şimdi de çözüme ulaşamazsak ada muhtemelen daimi olarak bölünecek” diyen Hristofyas, bunun Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için en kötü sonuç olacağını savundu. Rum lider ayrıca Talat’ın “Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada değil birleşik bir biçimde dünyanın cenneti olması gerektiğini” dile getirdiğinden söz etti.
Ortadoğu
• FÖY: Abbas’ın Suriye ziyareti
Mahmud Abbas’ın, 12 Ekim Pazar günü başlayacak Suriye ziyaretinde, El-Fetih ile Hamas arasındaki diyalogun yeniden başlatılması çabalarının yanı sıra İsrail-Filistin barış süreci görüşmelerinin ele alınacağı açıklandı.
• Lübnan: Bombalı saldırı, beş ölü
Lübnan güvenlik yetkilileri, bomba yüklü bir aracın askerlerin bulunduğu bir otobüsün yakınında infilak ettiğini belirtti. Saldırıda en az beş kişinin öldüğü, on yedi kişinin de yaralandığı bildirildi.
• İsrail: Erken uyarı sistemi
ABD ordusu, İran’ın olası füze saldırısına karşı İsrail’e erken uyarı radar sistemi yerleştirildiğini açıkladı.
• Suriye: Havaalanı yolunda saldırı, on yedi ölü
Başkent Şam’da havaalanına giden yol üzerinde bulunan bir güvenlik binası yakınında, içinde 200 kg patlayıcı bulunan bir araçla saldırı düzenlendi. İlk belirlemelere göre, on yedi kişi hayatını kaybetti, on dört kişi yaralandı.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 8 Ekim 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=69651

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de

Karel´den Mario´ya veda…

Kelimeler acı veriyor be Mario! Zormuş senin hakkında bir veda yazısı yazmaya oturmak. Biliyorum, seçmeye çalıştığım hiçbir kelime yaşadığım üzüntüyü aktarmaya yetmeyeceği gibi, seni anlatmaya da yetmeyecek. Bir de şu var. Bu yazıyı bitirip yolladığımda ve basılıp gazetede okuduğumda senin gitmiş olduğun kesinleşecek, oysa daha çok erken! Şu an ne isterdim biliyor musun, veda yazısı yerine senin başarılarını, yeni kitaplarını, söyleşilerini yazmak, seninle yine bir röportaj yapmak. Sevgili hocam, sevgili dostum, öykülerimi ilk okuyanım, edebi yönümü en çok destekleyenim, hiç tanımadığım yazarların hiç duymadığım kitaplarıyla beni tanıştıran.  İzlediği ilginç filmleri benimle paylaşan, tartışan… “Merhaba” diye başlarsın yaratıcı yazarlık derslerine, sonra eklersin “merhaba demek benden sana zarar gelmez demektir,” diye. Koca kalbinle kimseyi üzecek, kıracak bir söz dahi etmediğinden eminim. Günlerdir seni anıyorum. “Twitter’da olmalısın” deyip sana hesap açışımızı, özene bezene seçtiğin