Ana içeriğe atla

Rusya’dan askeri yardım

Rusya’dan askeri yardım
Kafkasya’daki krizle ABD’yle arasında gerilim yaratan Rusya, şimdi de Nikaragua ve Venezüella ordularını modernize edeceğini, bunun için bir milyar dolar tutarında kredi açtığını açıkladı. Rus yetkililer ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile nükleer işbirliği yapacaklarını bildirdiler.

Afrika
Somali: Korsanlar iş başında
Somali açıklarında silah yüklü Ukrayna bandıralı gemiyi deniz korsanları ele geçirdi. Geminin taşıdığı ve aralarında 33 taarruz tankı bulunan ağır silahların Nairobi ve Kiev’in açıkladığının tersine Kenya’ya değil, Güney Sudan’a gitmekte olduğunu öne süren deniz korsanlarına karşı Somalili yetkililer, uluslararası toplumun güç kullanmasına onay verdi. Başkent Mogadişu’nun kuzeyindeki Hobyo Limanı önünde demirli Faina isimli Ukrayna bandıralı yük gemisini yakından izleyen üç Amerikan savaş gemilerine en az üç savaş gemisi daha katılacak.
Mısır: Sürpriz ziyaret
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt’in Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyaret Arap ülkelerinin Irak'la ilişkilerini yeniden düzeltmeye başladıklarının son işareti oldu.
• Kongo: Kolera salgını, 37 ölü
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde doğudaki çatışmalardan kaçarak Goma kentine 100 kilometre uzaklıktaki Ngungu köyünde kurulan kamplarda yaşayan 37 kişi koleradan öldü. Yetkililer, çıkan salgından en az 300 kişinin etkilendiği açıklandı.
• Tanzanya: Diskotekte facia, on dokuz ölü
Tabora bölgesinde diskoteğe giden on dokuz genç çıkan izdihamda hayatını kaybetti.
• Cezayir: Sel can aldı, 29 ölü
Başkent Cezayir’in güneyindeki Gardaya Bölgesi’nde meydana gelen sellerde 29 kişi öldü.
Amerika
• ABD: Kuzey Kore nükleer çabasını bırakmıyor
Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, Kuzey Kore’nin, nükleer programına yeniden başlamak için çabalarını sürdürdüğünü söyledi. Wood, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’nin, Yongbyon’daki nükleer tesislerini faaliyete geçirme çabalarını sürdürdüğünü” bildirdi.
• Nikaragua: Nehirler taştı, yedi ölü
İlkede günlerce süren şiddetli yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu en az 7 kişi öldü, 4 kişi kayboldu.
• Meksika: 1968 anısına yürüyüş
Mexico City'de binlerce kişi 1968 yılında güvenlik güçlerinin bir protesto gösterisinde ateş açması sonucunda ölenleri anmak için yürüyüş yaptı. Meksikalı öğrenci ve işçilerin Tlatelolco Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarda hükümete göre 30, İnsan Hakları gruplarına göre ise 300 kişi ölmüştü. Bu olaylar 1968 Olimpiyat Oyunları'nın başlamasından birkaç gün öncesine rastladı. Olayla ilgili çeşitli soruşturmalar açıldıysa da hiç kimse mahkum olmadı.
• Venezüella: Rusya’dan askeri yardım
Kafkasya’daki krizle ABD’yle arasında gerilim yaratan Rusya, şimdi de Nikaragua ve Venezüella ordularını modernize edeceğini, bunun için bir milyar dolar tutarında kredi açtığını açıkladı. Rus yetkililer ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile nükleer işbirliği yapacaklarını bildirdiler.
Asya
• Hindistan: Etnik çatışma
Assam Eyaleti’nde bulunan Rowta’da, Bodo aşireti mensuplarıyla Müslüman göçmenler arasında hafta sonunda meydana gelen çatışmalarda 25 kişi öldü, 100 kişi yaralandı, binlerce kişi evsiz kaldı. Hindistan'ın Keşmir Bölgesi’nde ise muhalefetin bağımsızlık gösterisi öncesi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
• Çin: BM dönem başkanı
BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Çin’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Yesui, Konsey’in bu ayki gündeminde Afganistan, Afrika konuları ve Ortadoğu sorununun olduğunu açıkladı.
• Ukrayna: Maden faciası, altı ölü
İlkenin doğusunda bulunan bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında altı madenci hayatını kaybetti.
• Sri Lanka: Çatışmalar sürüyor, 42 ölü
Askerler ile Tamil gerillaları arasında meydana gelen son çatışmalarda 42 kişi öldü.
• Yeni Zelanda: Deprem ile sarsıldı
Büyük Okyanus’un güneyindeki ada ülkesi Yeni Zelanda’da 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde can ya da mal kaybı konusunda bir açıklama yapılmadı.
Avrupa
• Bulgaristan: Telekulak skandalı
Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından bazı milletvekillerin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkması ülkeyi karıştırdı.
• Avusturya: Yeşillerden istifa
Erken genel seçimin ardından Yeşiller Partisi Lideri Alexander Van der Bellen istifa etti.
• Fransa: Kıbrıs müzakereleri için yeşil ışık
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşma yapmak üzere Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, konuşma öncesi bir araya geldiler. Rum Lider Hristofyas yaptığı konuşmada, yeni müzakere sürecinde başarısızlık lükslerinin bulunmadığını vurguladı. “Şimdi de çözüme ulaşamazsak ada muhtemelen daimi olarak bölünecek” diyen Hristofyas, bunun Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için en kötü sonuç olacağını savundu. Rum lider ayrıca Talat’ın “Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada değil birleşik bir biçimde dünyanın cenneti olması gerektiğini” dile getirdiğinden söz etti.
Ortadoğu
• FÖY: Abbas’ın Suriye ziyareti
Mahmud Abbas’ın, 12 Ekim Pazar günü başlayacak Suriye ziyaretinde, El-Fetih ile Hamas arasındaki diyalogun yeniden başlatılması çabalarının yanı sıra İsrail-Filistin barış süreci görüşmelerinin ele alınacağı açıklandı.
• Lübnan: Bombalı saldırı, beş ölü
Lübnan güvenlik yetkilileri, bomba yüklü bir aracın askerlerin bulunduğu bir otobüsün yakınında infilak ettiğini belirtti. Saldırıda en az beş kişinin öldüğü, on yedi kişinin de yaralandığı bildirildi.
• İsrail: Erken uyarı sistemi
ABD ordusu, İran’ın olası füze saldırısına karşı İsrail’e erken uyarı radar sistemi yerleştirildiğini açıkladı.
• Suriye: Havaalanı yolunda saldırı, on yedi ölü
Başkent Şam’da havaalanına giden yol üzerinde bulunan bir güvenlik binası yakınında, içinde 200 kg patlayıcı bulunan bir araçla saldırı düzenlendi. İlk belirlemelere göre, on yedi kişi hayatını kaybetti, on dört kişi yaralandı.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 8 Ekim 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=69651

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...

Orta Büyüklükte Bir Güç Olarak Türkiye’nin Dış Politikası

Farklı bölgelerde devam eden savaş ve krizler, uluslararası ilişkilerde güç rekabetini öne çıkarıyor. Buna ABD’nin büyük güç olarak alışılmış rolünü yerine getirmekteki isteksizliği de eklendiğinde, 1945’ten bu yana kurulan uluslararası düzen ve yapı taşı olan kurumlar yıpranıyor. Bunun sonucu olarak belirsizlik artıyor ve mevcut küresel sistem bir geçiş döneminin sancılarını yaşıyor. Öte yandan bu durum, orta güç olarak tanımlanan ülkelere daha geniş bir hareket alanı da sağlıyor. Bu sayede orta güçteki ülkeler, sistemde dengeyi gözeten, arabuluculuk yapabilen, bölgesinin istikrarına katkı sağlayabilen, hatta zaman zaman kapasitesinin üzerinde sorumluluk ve inisiyatif alabilen, küresel düzeyde etkili roller oynayabilen aktörler haline geliyor. Özellikle belirsizlik dönemlerinde bu ülkeler çok yönlü diplomasi, proaktif dış politika, esnek ittifak arayışları ile öne çıkabiliyor. Türkiye, bu bağlamda, orta güçte bir devlet olarak dikkat çeken bir örnek teşkil ediyor. Jeostratejik konumu,...

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcheri...