Ana içeriğe atla

Chavez’den Obama’ya

Chavez’den Obama’ya
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, yeni ABD Başkanı Barack Obama’ya seslendi: “Ondan devrimci olmasını istemiyoruz, sosyalist ol da demiyoruz ama ABD Başkanı bir siyahi olarak Küba’ya uygulanan ambargonun üstesinden gelebilecek yetenekte olmasını diliyoruz” dedi.

Afrika
• Mısır: İsrail-Filistin barışı masaya yatırıldı
BM, AB, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, barış süreci çabalarının korunmasına destek amacıyla Mısır'da, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüştü. Zirveden, "Annapolis süreci çerçevesinde" İsrail-Filistin barış sürecinin sürdürülmesi çağrısı çıktı.
• Kenya: D. Kongo’da barış için
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki krizin çözümü amacıyla Kenya'nın başkenti Nairobi'de bu hafta bölgesel bir zirve yapılıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Demokratik Kongo Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ve Ruanda Lideri Paul Kagame'yle bir araya gelmesi bekleniyor. Bu sırada İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband bir açıklama yaparak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne barış gücü kapsamında asker göndermeyi düşünmediklerini söyledi.
Amerika
• Haiti: Okul faciası
Çöken okul binasının enkazından 88 ceset çıkarıldı. Tonlarca ağırlığın altında kalanları arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
• Meksika: Bakan hayatını kaybetti
Mexico City yakınlarındaki uçak kazası sonucu, aralarında içişleri bakanının da bulunduğu on üç kişi hayatını kaybetti.
• Arjantin: Emekli fonları kamulaştırıldı
Parlamento, hükümetin 30 milyar Dolarlık özel emeklilik fonlarını kamulaştırma planını onayladı.
Asya
• Pakistan: Pazar yerinde bomba
Belücistan eyaletinde bir pazar yerinde bombalı saldırı düzenlendi; bir kişi öldü, beş kişi de yaralandı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.
• Endonezya: İdam cezası
Bali Adası’nda 2002 yılında düzenledikleri bombalı saldırılarda 202 kişinin ölümüne yol açan üç radikal dinci idam edildi.
• Suriye: Militan ifadeleri TV’de
Suriye devlet televizyonu, geçen Eylül ayında on yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen Fetih El İslam örgütüne üye biri kadın on bir militanın ifadelerini yayınladı. Fetih El İslam Örgütü geçen yıl Lübnan'ın Trablus kentindeki bir mülteci kampında Lübnan ordusuna karşı savaşmıştı.
• Çin: İklim değişikliği ile mücadele
Pekin'de düzenlenen iklim değişikliği konferansında konuşan Çin Başbakanı Wen Ciabao, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmeleri için gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi. Çin'in dünyada en fazla karbon salımı yapan ülke olduğu düşünülüyor. Ancak Çin Başbakanı, küresel ısınmanın sorumluluğunu zengin ülkelere yükledi.
• Japonya: Klonlama
Japon bilim adamları, on altı yıldır dondurulmuş halde bulunan ölü farelerin klonlarını yaratmayı başardı.

Avrupa
• Polonya: Füze sözü
Polonya, ABD başkanlığına seçilen Obama'nın, Rusya'nın muhalefetine rağmen, Polonya topraklarında füze savunma sistemi inşa etme planlarını uygulama sözü verdiğini söyledi.
• Fransa: Irkçılığa karşı manifesto
ABD’nin 44. başkanı seçilen Obama’dan esinlenen Fransa’nın sağ ve sol kesimden siyasetçiler ile çok sayıda sosyalist, ırkçılığa karşı manifesto yayımladı. 
Ortadoğu
• Katar: Bin Ladin Katar’da
İspanya'dan siyasal sığınma talebi iki kez reddedilen El-Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Ömer Bin Ladin, Mısır'da sorgulandı ve karısı ile Katar'a gönderildi.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 12 Kasım 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=68386

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...

Orta Büyüklükte Bir Güç Olarak Türkiye’nin Dış Politikası

Farklı bölgelerde devam eden savaş ve krizler, uluslararası ilişkilerde güç rekabetini öne çıkarıyor. Buna ABD’nin büyük güç olarak alışılmış rolünü yerine getirmekteki isteksizliği de eklendiğinde, 1945’ten bu yana kurulan uluslararası düzen ve yapı taşı olan kurumlar yıpranıyor. Bunun sonucu olarak belirsizlik artıyor ve mevcut küresel sistem bir geçiş döneminin sancılarını yaşıyor. Öte yandan bu durum, orta güç olarak tanımlanan ülkelere daha geniş bir hareket alanı da sağlıyor. Bu sayede orta güçteki ülkeler, sistemde dengeyi gözeten, arabuluculuk yapabilen, bölgesinin istikrarına katkı sağlayabilen, hatta zaman zaman kapasitesinin üzerinde sorumluluk ve inisiyatif alabilen, küresel düzeyde etkili roller oynayabilen aktörler haline geliyor. Özellikle belirsizlik dönemlerinde bu ülkeler çok yönlü diplomasi, proaktif dış politika, esnek ittifak arayışları ile öne çıkabiliyor. Türkiye, bu bağlamda, orta güçte bir devlet olarak dikkat çeken bir örnek teşkil ediyor. Jeostratejik konumu,...

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcheri...