Ana içeriğe atla

Chavez’den Obama’ya

Chavez’den Obama’ya
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, yeni ABD Başkanı Barack Obama’ya seslendi: “Ondan devrimci olmasını istemiyoruz, sosyalist ol da demiyoruz ama ABD Başkanı bir siyahi olarak Küba’ya uygulanan ambargonun üstesinden gelebilecek yetenekte olmasını diliyoruz” dedi.

Afrika
• Mısır: İsrail-Filistin barışı masaya yatırıldı
BM, AB, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, barış süreci çabalarının korunmasına destek amacıyla Mısır'da, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüştü. Zirveden, "Annapolis süreci çerçevesinde" İsrail-Filistin barış sürecinin sürdürülmesi çağrısı çıktı.
• Kenya: D. Kongo’da barış için
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki krizin çözümü amacıyla Kenya'nın başkenti Nairobi'de bu hafta bölgesel bir zirve yapılıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Demokratik Kongo Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ve Ruanda Lideri Paul Kagame'yle bir araya gelmesi bekleniyor. Bu sırada İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband bir açıklama yaparak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne barış gücü kapsamında asker göndermeyi düşünmediklerini söyledi.
Amerika
• Haiti: Okul faciası
Çöken okul binasının enkazından 88 ceset çıkarıldı. Tonlarca ağırlığın altında kalanları arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
• Meksika: Bakan hayatını kaybetti
Mexico City yakınlarındaki uçak kazası sonucu, aralarında içişleri bakanının da bulunduğu on üç kişi hayatını kaybetti.
• Arjantin: Emekli fonları kamulaştırıldı
Parlamento, hükümetin 30 milyar Dolarlık özel emeklilik fonlarını kamulaştırma planını onayladı.
Asya
• Pakistan: Pazar yerinde bomba
Belücistan eyaletinde bir pazar yerinde bombalı saldırı düzenlendi; bir kişi öldü, beş kişi de yaralandı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.
• Endonezya: İdam cezası
Bali Adası’nda 2002 yılında düzenledikleri bombalı saldırılarda 202 kişinin ölümüne yol açan üç radikal dinci idam edildi.
• Suriye: Militan ifadeleri TV’de
Suriye devlet televizyonu, geçen Eylül ayında on yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen Fetih El İslam örgütüne üye biri kadın on bir militanın ifadelerini yayınladı. Fetih El İslam Örgütü geçen yıl Lübnan'ın Trablus kentindeki bir mülteci kampında Lübnan ordusuna karşı savaşmıştı.
• Çin: İklim değişikliği ile mücadele
Pekin'de düzenlenen iklim değişikliği konferansında konuşan Çin Başbakanı Wen Ciabao, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmeleri için gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi. Çin'in dünyada en fazla karbon salımı yapan ülke olduğu düşünülüyor. Ancak Çin Başbakanı, küresel ısınmanın sorumluluğunu zengin ülkelere yükledi.
• Japonya: Klonlama
Japon bilim adamları, on altı yıldır dondurulmuş halde bulunan ölü farelerin klonlarını yaratmayı başardı.

Avrupa
• Polonya: Füze sözü
Polonya, ABD başkanlığına seçilen Obama'nın, Rusya'nın muhalefetine rağmen, Polonya topraklarında füze savunma sistemi inşa etme planlarını uygulama sözü verdiğini söyledi.
• Fransa: Irkçılığa karşı manifesto
ABD’nin 44. başkanı seçilen Obama’dan esinlenen Fransa’nın sağ ve sol kesimden siyasetçiler ile çok sayıda sosyalist, ırkçılığa karşı manifesto yayımladı. 
Ortadoğu
• Katar: Bin Ladin Katar’da
İspanya'dan siyasal sığınma talebi iki kez reddedilen El-Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Ömer Bin Ladin, Mısır'da sorgulandı ve karısı ile Katar'a gönderildi.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 12 Kasım 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=68386

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Yahudi Kültürü Avrupa Günü: İris ile Eran temsili düğün töreni ile yeniden evlendi

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında bu sene Neve Şalom Sinagogu’nda temsili bir Yahudi düğünü düzenlendi. İris ve Eran’ın düğünü açıklamalar eşliğinde gerçekleşirken, gazetemizin fotoğraf editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı sergisi de yer aldı 26 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nu dolduran farklı kesimlerden misafirler, on beş gün önce evlenen İris ve Eran’ın temsili düğün törenini izlemek için bir araya geldiler. Sinagogun girişinde Şalom Gazetesi Fotoğraf Editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ adlı sergisi gelenleri karşıladı. İlgi ile gezilen sergide sanatçı, İstanbul Yahudi Cemaati’nin dini ritüellerini fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetlerini tanıtan fotoğraflar, Sefarad, Aşkenaz ve İtalyan Yahudilerinin dini yaşam döngüsünü konu alıyor. Gerçek bir düğün törenini öncesinde olduğu gibi genç kızlar gelenleri şeker dolu bonboniyerlerle karşıladılar ve anı

1986 Neve Şalom Kurbanları Anıldı / Acılarımız hep aynı

6 Eylül 1986’da Neve Şalom Sinagoguna düzenlenen korkunç saldırıda hayatını kaybeden 22 kişi düzenlenen bir törenle anıldı. Terör kurbanlarının anısına yakınlarının yaktıkları mumlarla başlayan tören Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Danışmanı Beri Koronyo’nun anlamlı konuşmasıyla sürdü. Hayatını kaybedenler için okunan duaların ardından Aşkenaz Mezarlığında bulunan anıt mezar ziyaret edildi. 6 Eylül 1986 Cumartesi sabahı saat 09.17’de Neve Şalom Sinagogu acımasız bir terör saldırısına uğradı. Sinagogu basan teröristler, ellerindeki makineli tüfeklerle Şabat ibadetlerini yerine getirmekte olan kişilere saldırdılar, birkaç dakika süren silahlı saldırıda 22 Yahudi hayatını kaybetti. Şabat duasını kana bulayan bu korkunç katliamın 33. yıldönümünde hayatını kaybeden Aşer Ergün, Avram Eskenazi, Bensiyon Levi, Binyamin Ereskenazi, Daniel Daryo Baruh, Davit Behar, Eliyezer Hara, İbrahim Ergün, İsak Barokas, İsak Gerşon, Jozef Alhalel, Leon Levi Musaoğlu, Mirza Ağajan Babazadeh, Moiz Levi, Dr. Mo