Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 27 Şubat 2008 - Pakistan'da koalisyon çalışmaları

Asya
• Pakistan: Koalisyon Çalışmaları
Pakistan'da genel seçimlerden zaferle çıkan iki büyük muhalefet partisi olan Pakistan Halk Partisi ile Müslüman Birliği liderleri ortak bir programa sahip olduklarını, hem yerel meclislerde hem de ulusal düzeyde parlamentoda ittifaka gideceklerini açıkladılar.
27 Aralık'ta öldürülen Benazir Butto'nun eşi ve partisi Pakistan Halk Partisi'nin yeni başkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan halkının isteği üzerine Navaz Şerif'in Müslüman Birliği partisiyle bir ulusal uzlaşma hükümeti oluşturacaklarını açıkladı. Zerdani,  bu ulusal uzlaşmada seçimlerde yenilgiye uğrayan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref yanlılarının yeri olmadığını ise sözlerine ekledi.
Koalisyon kurulabilirse Pakistan Halk Partisi ile Müslümanlar Birliği'nin sandalye sayısı mecliste çoğunluğu sağlamaya yetiyor. İki parti diğer gruplarla üçte ikilik desteği sağlayacak bir ittifaka girebilirse, Pervez Müşerref'i azledebilecek güce de ulaşacak. Zerdari ve Şerif, Müşerref'i azletme yoluna gidip gitmeyecekleri konusunda yorum yapmazken Müşerref partisinin yenilgiye uğramasına rağmen istifa etmeyeceğini, yeni hükümetle uyum içinde çalışmayı arzuladığını belirtiyor. 1999'da bir darbeyle iş başına gelen Müşerref geçen yıl genelkurmay başkanlığından ayrılmıştı.
Afrika
• Kenya: Başbakanlık onay aldı
BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan arabuluculuğunda yürütülen müzakerelere katılan hükümet ve muhalefet yetkilileri ülkede başbakanlık makamı kurulması konusunda anlaşmaya vardılar. Hükümet temsilcisi Mutula Kilonzo bu makamın işlevi, sorumlulukları, atanma koşulları gibi konuları görüştüklerini açıkladı.
• Fas: İslami partiye yasak
Başbakan Abbas El Fassi’nin makamından yapılan açıklamaya göre lideri polis tarafından tutuklanan bir terörist ağıyla bağlantısı olduğu belirlenen El Bedil El Hadari adlı İslamcı partinin yasaklandığı bildirildi.
• Sudan: Darfur bombalandı
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinin Çarşamba günü bombalandığını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Cenevre’deki sözcüsü Jennifer Pagonis, bombardımanlar nedeni ile ekiplerini sınıra çekmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
Amerika
• Venezüella: Uçak enkazına ulaşıldı
Merida’dan 43 yolcu ve 3 kişilik mürettebatla havalanan ve başkent Caracas yakınlarında kule bağlantısı kesilen uçağın enkazına ulaşıldı. Kazadan kurtulan olmadığı açıklandı.
• Paraguay: Suikast girişimi
Paraguay Devlet Başkanı Nicanor Duarte, kendisine Genelkurmay Başkanı’nın makamındaki buzdolabından getirilen maden suyundan içti. Suyun tadında bir gariplik olduğunu fark eden devlet başkanı, suyu hemen geri çıkardı. Duarte’nin doktoru, devlet başkanının, içinde hidroklorik asit bulunduğu belirlenen suyu hemen geri çıkarması sayesinde yalnızca ağzında biraz tahriş olduğunu söyledi. Konu ile ilgili soruşturma sürüyor.
• Küba: Kardeş Castro dönemi
Küba devriminin lideri ve ülkenin yaklaşık yarım yüzyıllık devlet başkanı Fidel Castro, geçtiğimiz hafta devlet başkanlığı görevini bırakacağını açıkladı. 2006’dan itibaren vekaleten bu görevi yerine getiren kardeşi Raul Castro Küba Ulusal Meclisi oybirliğiyle devlet başkanlığına seçildi.
Asya
• Gürcistan: Rusya’dan uyarı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ile Moskova yakınlarında yaptığı toplantıda, Gürcistan’ın NATO’ya katılması durumunda ikili ilişkilerinin etkileneceği uyarısında bulunduğunu aktardı.
• Ermenistan: Seçim sonrası protestolar
Başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplanan 35 bin kişi, 19 Şubat’ta yapılan ve Başbakan Serj Sarkisyan’ın ilk turda kazandığı seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını öne sürerek, sonuçların geçersiz ilan edilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan eylemleri “yasa dışı yollarla iktidarı ele geçirme girişimi” olarak nitelerken, seçimi kaybeden Levon Ter Petrosyan ise “Mücadelemiz yasal yollarla devam edecektir” dedi. Merkezi Seçim Komisyonu katılım oranının yüzde 70 olduğu seçimlerde Sarkisyan’ın oyların yüzde 52.8’ini aldığını, Petrosyan’ın ise yüzde 21.5’te kaldığını duyurdu.
• Hindistan: Hitler seçimde
Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan çoğu Hristiyan 2,3 milyon nüfuslu Meghalaya Eyaleti sakinleri, çok az İngilizce biliyor ve çocuklarına bazen anlamını, kökenini veya tarihini bilmedikleri şöhretli isimler koyuyor. Bu gelenek nedeni ile eyalette 3 martta yapılacak olan seçimlerde, Adolf Hitler’den Frankenstein’a, Romeo’dan Newton’a ilginç isimli birçok aday yarışacak.
Avrupa
• Sırbistan: ABD’den suçlama
ABD, Belgrad'da binlerce göstericinin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin elçiliklerine saldırmasının ardından Sırp hükümetini halkı kışkırtmakla suçladı. Bin kadar eylemci ABD'nin Belgrad büyükelçiliğinin bazı bölümlerini ateşe vermiş, bir kişi hayatını kaybetmişti. Amerikan Yönetimi olayın ardından, diplomatlar dışındaki görevlilere ve ailelerine ülkeyi terketme talimatı verdi. Göstericilerin hedefleri arasında Türkiye, Belçika, İngiltere ve Hırvatistan elçilikleri de vardı.
• Kıbrıs Rum Kesimi: Yeni lider Hristofyas
Kıbrıs Rum Kesimi, beş yıl süreyle görev yapacak yeni liderini seçmek için sandık başına gitti. Seçimi AKEL Genel Sekreteri ve Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas kazandı.
• Norveç: En büyük deprem
Norsar Sismik Araştırma Enstitüsü, yerleşimin seyrek olduğu Svalbard takımadalar bölgesinde 6,2 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Longyearbyen kentinde güçlü bir biçimde hissedilen deprem Norveç topraklarında meydana gelen en büyük deprem olarak açıklandı.
Ortadoğu
• Irak: Ateşkese devam
Geçen Ağustos ayında Mehdi ordusunun silahlı karşıt gruplara ya da Irak'taki Amerikan güçlerine saldırmayacaklarını ilan eden radikal Şii lider Mukteda es Sadr, kendisine bağlı güçlere son altı aydır sürdürdükleri ateşkese devam etmeleri emrini verdi.
• İran: Sınıra takviye
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’taki sınırötesi operasonu sürerken İran’ın, Irak’tan kaçan PKK militanlarının topraklarına sığınmasını engellemek için Irak sınırına takviye yaptığını açıklandı.
• İran: Nükleer çalışmalar
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na verilen bazı belgelerin Tahran yönetiminin 2003'ten sonra da nükleer silah geliştirme çabalarına gizlice devam ettiğini gösterdiği iddia edildi.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 27 Şubat 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67265

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de