Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 19 Mart 2008 - Küba'da değişen bir şey yok

Amerika / ABD
Küba’da değişen bir şey yok
Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Küba’daki iktidar değişikliğine değinen A.B.D. Başkanı George W. Bush, iktidarın Fidel Castro’dan kardeşi Raul Castro’ya geçmesinin, ABD’nin bu ülkeye yönelik tutumunda önemli bir değişiklik getirmeyeceğini söyledi. Bush, bu ülkeye yönelik tutum değişikliğinin ancak, Küba’da serbest seçimlerin yapılması ve siyasi tutukluların serbest bırakılması sonucunda sağlanabileceğini kaydetti.
Bu sırada Küba Devlet Başkanlığı görevini devreden Fidel Castro, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için “ABD’nin kışkırtmasıyla emperyalist bir plan hazırlandığını” savundu. Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, Venezüella Lideri Hugo Chavez’i, “terörist bir örgütü finanse etmek ve solcu gerillaların Kolombiya’da yaptıkları toplu katliamı desteklemek” suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne vereceklerini açıklamıştı.
Afrika
• Sudan: Çad ile ateşkes
Beş yıldır süren çatışmaları sona erdirmek üzere Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve Çad Devlet Başkanı İdris Deby beşinci kez bir 'saldırmazlık anlaşması' imzaladı. 'Dakar Anlaşması'na göre, iki ülkenin de isyancı gruplara destek vermemesi ve geçmişte uygulayamadıkları anlaşmalara bağlı kalmaları gerekiyor.
• Darfur: Gıda yardımları ulaşamıyor
Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan’ın Darfur bölgesinde yardım çalışanlarını hedef alan silahlı soygunların artması üzerine şöförlerin bölgedeki tehlikeli yollardan geçmek istemediklerini, bu nedenle yılın bu döneminde yapılması gereken yardım miktarının ancak yarısının dağıtılabildiğini duyurdu. Sadece bu yıl örgütün gönderdiği 45 TIR soyuldu, 37 TIR kayboldu, 23 şoför ise kayıp. Öte yandan yeterli bağış toplanamaması nedeniyle kuruluşun yürüttüğü yardım uçuşlarına son verilebilir.
• Mozambik: Kasırga
Ülkenin kuzeyinde üç gündür etkili olan ve zaman zaman saatte 200 kilometre hıza ulaşan Jokwe kasırgası nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 20 bin ev zarar gördü, binlerce kişi yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
Amerika
• ABD: Füze savunma sistemi
A.B.D. Başkanı George Bush bu hafta Beyaz Saray'da Polonya Başbakanı Donald Tusk'ı ağırlayacak. İki liderin tartışma yaratan füze savunma sistemi planını ele alması bekleniyor. Polonya A.B.D.'nin Polonya ordusunun modernizasyonuna yardımcı olması karşılığında planı destekleyeceğini açıkladı.  Rusya, kendisini hedef aldığı gerekçesiyle bu plana şiddetle karşı çıkıyor.
• Kolombiya: Barış sinyalleri
Sınır ötesi operasyon nedeni ile üç ülke arasındaki kriz, liderlerin Cuma günü biraraya gelmesi ile yumuşadı. Kolombiya'nın isyancı FARC gerillalarının kampına düzenlediği sınır ötesi baskına tepki olarak, bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini kesen Venezüella, Kolombiya ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatacağını açıkladı. Kolombiya ile ilişkilerini askıya alan Ekvador ise, ilişkilerin eski haline gelmesinin zaman alacağını bildirdi.
• ABD: CIA tasarısına veto
Sorgulama yöntemlerini teröre karşı savaşta en önemli araç olarak niteleyen A.B.D. Başkanı George W. Bush, CIA’in işkence olarak da nitelenen, sert sorgulama yöntemlerini yasaklayan yasa tasarısını veto etti. Tasarıda 19 sorgu tekniğini yasaklanmak isteniyordu. Bunların arasında zanlının ağzı kapatılıp suratına su dökülerek boğulma hissi yaratılması, zanlıların 40 saat zorla ayakta tutulması da bulunuyor.
Asya
• Malezya: İstikrarsızlık korkusu
Malezya’da yapılan genel seçimlerde yaklaşık 50 yıldır iktidarda olan Ulusal Cephe büyük darbe aldı, muhalefetteki İslamcılar ve Reformcular ise sandalye sayılarını 4 kat artırdı. Ulusal Cephe, 1969'dan bu yana ilk kez anayasayı değiştirmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğunu kaybetti. İktidarın çoğunluğu kaybetmesi ülkede istikrarsızlık ve karışıklık çıkabileceği korkularına yol açıyor.
• Özbekistan: NATO’ya izin
NATO, Özbekistan'ın üç yıl aradan sonra Afganistan'da yürütülen operasyonlar için A.B.D. ve müttefiklerine ülkedeki askeri tesisleri kullanma izni vereceğini açıkladı. Özbekistan, 2005 yılında Andican'da yaşanan protesto gösterileri sırasında şiddet kullanılmasını eleştiren A.B.D.'ye tepki olarak, üssü kapatmıştı.
• Gürcistan: Açlık Grevi
Gürcistan’da 9 siyasi partinin bir araya gelerek oluşturduğu Birleşik Muhalefet Hareketi’nden aralarında Koba Davitaşvili, Zvıad Dzidziguri ve Bidina Gucabidze’nin de bulunduğu muhalefet liderleri ve bir grup milletvekili Parlamento önünde açlık grevi başlattı.  Muhalefet, 5 Ocak’ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin yenilenmesini, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve seçim yasasında değişiklik yapılmasını istiyor.
Avrupa
• Sırbistan: Erken seçim
Kosova'nın bağımsızlık ilanının etkisiyle, son aylarda gitgide derinleşen bir görüş ayrılığı sergileyen koalisyon hükümeti erken genel seçime hazırlanıyor. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa koalisyonun çöktüğünü açıkladıktan sonra Cumhurbaşkanı Tadiç'ten erken seçime gitme kararı almasını istedi.
• İspanya: II. Zapatero dönemi
İspanya'da yapılan genel seçimlerin galibi, oyların yüzde 43'ünü alan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero liderliğindeki Sosyalist Parti oldu; 350 üyeli İspanya Parlamentosu'nda 169 sandalye kazandı. Zapatero’nun mecliste çoğunluğu elde etmesi için yedi milletvekilinin daha desteğine ihtiyacı var.
• Fransa: Sarkozy’ye destek düştü
Fransa'daki yerel seçimlerin birinci turunda, halk desteği bir süredir düşen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Sosyalistlerin gerisinde kaldı. Sosyalistler ilk turda oyların yüzde 47'sini aldı. Sarkozy'nin muhafazakar eğilimli Halk Hareketi Birliği (UMP)’nin oy oranıysa yüzde 45'te kaldı. Yerel seçimlerin ikinci turunda muhalefetteki Sosyalistler, Toulouse, Strasbourg ver Caen'de zafer kazandılar, Paris ve Lyon’da güçlendiler. Yerel seçimler, Nicolas Sarkozy'nin Fransa Cumhurbaşkanı olarak birinci yılının değerlendirilmesi olarak görülüyor.
• Almanya: Grev kapıda
Almanya'da hükümetle kamu sektöründeki en büyük sendika arasında yürütülen toplu görüşmeler, ücret anlaşmazlığı nedeniyle sonuçsuz kaldı; ülkede grev bekleniyor. Verdi sendikası, üyeleri için yüzde sekiz zam isterken hükümet yüzde beş zamda ısrarlı.
Ortadoğu
• Irak: Bombalı saldırılar
Başkent Bağdat'ın en işlek merkezlerinden ve Şiilerin yoğunlukta yaşadığı bölge olan Kerada’da düzenlenen iki bombalı saldırıda en az 68 kişi öldü, 130 kişi yaralandı. İkinci saldırı ilk patlamadan sonra yaralılara yardım için toplanan kalabalığı hedef aldı. Bağdat’ta düzenlene bir başka saldırıda ise beş ABD askeri öldü, 3 kişi yaralandı.
• Lübnan: 16. erteleme
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ciddi bir siyasi krize neden olan yeni cumhurbaşkanının seçiminin “16. Kez” 25 mart tarihine ertelendiğini duyurdu. Emil Lahud’un görev süresinin dolduğu 23 kasım’dan bu yana cumhurbaşkanlığı makamı boş bulunuyor.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 19 Mart 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67442

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de