Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 27 Mart 2008 - Irak'ta savaş beş yaşında

Irak'ta savaş beş yaşında
19 Mart 2003'te ilk Amerikan birliklerinin Irak topraklarına girmelerinin ardından beş yıl geçti. Bu tarihten itibaren öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı dört bini aştı. Altıncı yılına giren Irak savaşında ölen Amerikan askerlerinin büyük bölümünü, A.B.D. Başkanı George Bush'un 1 Mayıs 2003'te savaşın sona erdiğini açıklamasının ardından hayatını kaybedenler oluşturuyor. Bu tarihten sonra ölen askerler, Irak işgalinin başından bu yana ölen askerlerin yüzde 97'sinden fazlasını oluşturuyor. İşgal boyunca yaralanan asker sayısı ise 29 bini aştı.
A.B.D. Başkanı George W. Bush savaşın dünyayı daha güvenli bir yer haline getirdiğini savundu. Irak'ın işgalinin beşinci yıldönümü nedeniyle bir konuşma yapan Bush, Saddam Hüseyin'i devirmenin doğru bir karar olduğunu savundu ve Amerikan askerlerinin zafer kazanacağına inandığını belirtti.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, işgalin beşinci yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, şiddetle, terörizmle ve yolsuzlukla mücadele için Irak'ta ulusal uzlaşmanın sağlanmasının şart olduğunu yineledi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de benzer açıklamalar yaptı. Eyalet seçimlerinin önünü açan gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını belirten El Maliki, rüşvet ile önemli mevkilere güvenilmez kişilerin getirilmesi anlayışı sona erdiği takdirde, bu seçimlerin yeni fırsatlar doğuracağını dile getirdi.
Irak’ta ise saldırılar durmuyor. Başkent Bağdat'ın güneyinde seyir halindeki araçlardan yayalara ateş açıldı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü. Bağdat, Musul ve Kerkük'teki saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı. Saldırıya hedef olan mekanlar arasında Bağdat'taki Yeşil Bölge ve Musul'daki bir askeri üs de var. Son olarak Pazar günü Bağdat'ın güneyinde devriye gezen bir askeri araç havaya uçuruldu, araçtaki dört Amerikan askeri öldürüldü.
Afrika
• Sudan: Silahlar Çin’den
“Önce İnsan Hakları” (Human Rights First) adlı uluslararası örgütün açıklamasına göre, BM’nin Sudan’a silah ambargosu koymasından bu yana Çin hariç diğer ülkelerin satışlarını azalttığını, pazarda payını arttıran Çin’in ise, 2004-2006 yılları arasında Sudan’ın küçük silahlarının yüzde 90’ını tedarik eder duruma geldiğini bildirdi.
• Senegal: Darfur için umut
İslam Konferansı Teşkilatı XI. Zirvesi’nin yapıldığı Senegal’in başkenti Dakar’da biraraya gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve Çad Devlet Başkanı İdris Deby, Darfur ve sınır bölgesinde istikrarsızlığa yol açan silahlı güçlere karşı önlem alınmasını içeren bir anlaşma imzaladılar.
Amerika
• ABD: FARC krizi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Brezilya’nın başkenti Brasilia’da, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bir araya geldi. Ekvador, Venezüella ile Kolombiya’yı karşı karşıya getiren kriz ele alındığı toplantıda Rice, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) ile Venezüella arasındaki ilişkiyi incelediklerini vurguladı.
• Peru: Gerilla operasyonu
Kolombiya’nın, Ekvador topraklarında operasyon yaparak Kolombiyalı gerilla liderini öldürmesinden sonra Peru polisi, iki Kolombiyalı FARC gerillasını yakaladığını açıkladı.
• Küba: Değişim rüzgarı
Küba’da yönetimi geçen ay abisi Fidel Castro’dan devralan Raul Castro, bireysel tarım üretimini önünü açacak önemli bir adım attı ve çiftçilerin erzak satın almalarını yasaklayan 50 yıllık yasayı kaldırdı.
Asya
• Tayvan: Ma Ying-Ceu yeni devlet başkanı
Hafta sonunda yapılan devlet başkanlığı seçimini, resmi sonuçlara göre yüzde 58 oranında oy alan muhalefetin adayı Ma Ying-Ceu kazandı. İktidardaki İlerici Demokrat Parti'nin adayı Frank Hsieh'in ise yüzde 42 oranında oy aldı.
• Pakistan: Demokrasi zamanı
18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi, eski Meclis Başkanı Yusuf Rıza Gilani'yi başbakan olarak belirledi. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, yeni başbakanın belirlenmesinden sonra "ülkede demokrasi çağının başladığını" belirtti.
• Ermenistan: Olağanüstü hal kalktı
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası polisle göstericiler arasındaki çatışmalar üzerine başkent Erivan’da ilan edilen olağanüstü hal uygulamasını kaldırıldı,  askeri araçlar kent merkezinden ayrılmaya başladı
• Hong Kong: Deniz kazası
Hong Kong açıklarında bir Ukrayna römorkörü ile Çin kargo gemisi çarpıştı, 7 denizci kurtarıldı, 18 Ukraynalı denizci halen kayıp.
• Sri Lanka: Yine çatışma
Güvenlik güçleriyle ayrılıkçı Tamil militanları arasında çıkan çatışmalarda 5’i asker 85 kişi öldü.
• Bangladeş: Tropikal fırtına
Bangladeş'te birçok bölgeyi vuran ve şiddeti kesilmeyen tropikal fırtınada şimdiye kadar 12 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.
Avrupa
• Fransa: Nükleer silahlarda azaltma
Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy nükleer silahlarla donatılmış yeni denizaltı “Terrible”ın hizmete girişi için düzenlenen törende, havadan atılan nükleer silahlarının sayısını üçte bir oranında azaltılacağını açıkladı. Çoğu denizaltılarda olmak üzere ellerinde 300'den az savaş başlığı kalacağını kaydeden Sarkozy, bu sayının soğuk savaş döneminde sahip oldukları kapasitenin yarısı olduğunu belirtti.
• Danimarka: El Kaide'den Avrupa'ya tehdit
Pakistan-Afganistan sınırında dağlık bir bölgede saklandığı sanılan El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında, İslam dünyasında tepkiyle karşılanan karikatürlerin yeniden yayımlanması nedeniyle Avrupa ülkelerine tehditlerde bulunuldu. El Kaide lideri ses mesajında, "Hazreti Muhammed'e hakaret eden karikatürleri yeniden yayımlayanları çok büyük bir ceza bekliyor" dedi.
Ortadoğu
• Irak: Petrol hattı
Irak petrolü, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilecek. Bu kapsamda, Irak milli petrol şirketinden bir heyet, detayları görüşmek ve protokol imzalamak için bu hafta Ankara'ya geliyor.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 27 Mart 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67509

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de