Ana içeriğe atla

Küresel Isınma

Küresel Isınma
BM uzmanları, deniz seviyesindeki yükselme, şiddetli fırtınalar, seller ve kuraklığın çok sayıda insanın evlerini ve topraklarını terk etmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, küresel ısınma ve yarattığı olağan dışı hava koşullarının, milyonlarca kişinin “insan haklarını” tehdit ettiğini açıkladı.
Bu açıklama üzerine BM İnsan Hakları Konseyinin 47 üyesi, Maldivler, Komor, Tuvalu, Mikronezya gibi ada ülkelerinin, “iklim değişikliği ve insan hakları arasındaki ilişki üzerine ayrıntılı bir analiz yapılması” teklifini kabul ettiler. Bu çalışma ile dünyada küresel ısınmanın, yaşam alanlarını ve maddi varlıklarını tehdit ettiği insanların durumuna dikkat çekilecek.
Tasarının kabulu sonrası memnuniyetini belirten Maldivler’in BM elçisi Abdülgaffur Muhammed, oturumda yaptığı konuşmada, “Küresel ısınma konusundaki genel söylem bugüne dek iklim değişiminin fiziksel ve doğal sonuçları üzerine odaklanmıştı. Fakat bu fenomenin, dünya genelindeki insan varlığına kısa ve uzun vadelde yaratacağı etkiler bugüne kadar büyük oranda göz ardı edildi” dedi. Muhammed, “bu dengesizliğin, ‘iklim değişimiyle yüzleşen insanoğlunu’ gün ışığına çıkararak giderilmesinin zamanının geldiğini” de sözlerine ekledi.
İnsan Hakları Konseyi, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişimlerinin, küçük ada devletlerinde, kıyı bölgelerinde ve doğa felaketlerine direk maruz kalacak yerlerde yaşayanların insan haklarına yaratacağı tehdidi inceleyecek.

Afrika
• Cezayir: 30 savaş uçağı Rusya'ya geri gönderiliyor
Cezayir, Rusya ile yaptıkları ve milyarlarca dolar değerindeki askeri anlaşmayı, Moskova'nın kontrata uygun teslimat yapmadığı ve beklenen standartların altında uçaklar gönderdiği gerekçesiyle iptal ettiğini açıkladı. Moskova ise uçaklarda herhangi bir sorun olmadığını, Cezayir'in Fransız uçaklarını alması yolunda AB'nin baskısı altında kaldığını açıkladı.
• Komor Adaları: Fransa karşıtı gösteri
Hafta başında merkezi hükümete bağlı kuvvetler, Afrika Birliği askerlerinin de yardımıyla Albay Muhammed Bekar'ı devirdi. Bekar, önce Fransız Mayotte adasına kaçtı daha sonra da Fransa'dan siyasi iltica talebinde bulundu. Bekar’ın iadesini isteyen yüzlerce Komorlu başkent Moroni’de gösteriler düzenledi.
• Somali: Çatışmalar devam ediyor
Başkent Mogadişu’da aşırı dinci militanlarla hükümete bağlı güçler arasında meydana gelen çatışmalarda 8 kişi yaşamını yitirdi. Yemen’e kaçak yollardan girmeye çalışan 75 Somalili göçmenin ise boğulduğu bildirildi.
• Zimbabve: Seçimin ardından
Zimbabve'deki genel seçimlerde, ana muhalefet erken zafer ilan etti. Resmi olmayan kısmi sonuçlara göre ise, Devlet Başkanı Mugabe önde.

Amerika
• ABD: Clinton’a bırak çağrısı
Demokrat Parti başkan adaylarından Hillary Clinton, rakibi Barack Obama'yı destekleyenler tarafından yarışı bırakması için yapılan çağrıları reddetti. Demokrat Parti’nin etkili isimlerinden ve Obama'nın destekçilerinden Senatör Patrick Leahy ise Clinton'un yarışta kalarak Cumhuriyetçi Parti’ye yardım ettiğini ileri sürdü. Son kamuoyu yoklamalarına göre, Clinton 22 Nisan’da Pennsylvania ön seçimlerde Obama'nın önünde.
• Kolombiya: Rehine değişimi
Kolombiya, eski cumhurbaşkanlığı adayı İngrid Betancourt ve diğer rehineler serbest bırakıldığı takdirde hapisteki Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri -FARC- militanlarını serbest bırakmayı teklif etti. Cumhurbaşkanının desteklediği öneri, altı yıldır tropikal ormanda rehin tutulan Betancourt'un Hepatit B ve tropik bir deri hastalığına yakalandığı açıklandıktan sonra geldi.
• Küba: Raul Castro farkı
Küba’nın yeni lideri Raul Castro, bilgisayar ve TV satışlarına uygulanan kısıtlamanın ardından cep telefonlarının kullanımını da serbest bıraktı.
• Şili: Pinochet kurbanları
Diktatör Pinochet dönemi kurbanları için düzenlenen gösterilerde çıkan çatışmada 27 kişi tutuklandı, 1 polis yaralandı.

Asya
• Çin: Bush’tan çağrı
ABD Başkanı George W. Bush, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao’ya sürgündeki Tibetli Lider Dalai Lama ile görüşmesi çağrısında bulundu. Bush ayrıca, Çinli liderden gazeteci ve diplomatların Tibet'e girmesine izin verilmesini istedi. Çin bu hafta sonu bir grup yabancı gazetecinin Tibet'e kısa bir süreliğine girmesine izin verdi.
• Kuzey Kore: Nükleer deneme
Kuzey Kore denize bir dizi kısa menzilli füze fırlattı. Kuzey Kore yönetimi kısa süre önce A.B.D.’yi ülkeye nükleer program konusunda baskı yapılmaması konusunda uyarmış, ayrıca Washington yönetimini geçen yıl yapılan anlaşmanın hükümlerini hayata geçirmeyi geciktirmekle suçlamıştı.
• Kıbrıs: BM ziyareti
BM heyeti temaslarda bulunmak için Pazartesi günü Kıbrıs'a gidiyor. Heyet, adadaki soruna kapsamlı bir çözüm arayacak.

Avrupa
• İtalya: Mozarella krizi
İtalya Hükümeti, uzun vadede kansere neden olan, kabul edilebilir miktarın üzerinde diyoksin içeren mozzarella peynirlerinin piyasadan toplatılacağını açıkladı. Fransa, manda sütünden üretilen İtalyan peynirlerinin satışını durdurdu. Avrupa Komisyonu, İtalya'dan gıda güvenliği standartlarını yükseltmesini istedi.
• İngiltere: Yeni terminal krizi
Başkent Londra'da Heathrow Havaalanı’nın 5'inci terminali açıldı. Sadece British Airways’in kullandığı terminal sayısız rötar, uçuş iptali, uzun yolcu kuyrukları ve bagaj teslimindeki sorunlarla yolcuları isyan ettirdi.
• Rusya: Nato’ya yardım teklifi
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko, ülkesinin güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi durumunda, NATO'ya Afganistan konusunda yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Gruşko'nun bahsettiği güvenlik kaygıları arasında, NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'nın eklenmesi ile doğuya doğru genişlemesinin durdurulması da bulunuyor.
Ortadoğu
• Irak: Ateşkes çağrısı
Iraklı Şii Lider Mukteda es Sadr, Irak'ın birliğini korumak için silahlı yandaşlarına sokaklardan çekilmeleri ve gerek Basra gerekse diğer kentlerde hükümet kuvvetlerine karşı savaşmaya son vermeleri çağrısında bulundu. Sadr, ateşkesin karşılığında hükümetin genel af çıkararak tüm tutukluları serbest bırakmasını istedi.
• Lübnan: Hariri soruşturması
Birleşmiş Milletler soruşturma ekibi Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri suikastindeki şüphelilerin kimliklerini açıklamadı ancak ellerindeki delillerin, Hariri’nin bir "suç şebekesi" tarafından öldürüldüğüne kanaat getirildiğini duyurdu. Komisyona göre, aynı suç şebekesi, diğer üst düzey Lübnanlı siyasi ve askeri suikastlerin de sorumlusu.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 2 Nisan 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67567

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de