Ana içeriğe atla

Petraeus merkez komutanlığına aday

Petraeus merkez komutanlığına aday
Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Oramiral William Fallon Mart ayındaki istifasından sonra boş kalan makama yeni bir isim belirlendi: Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’ın, Irak ve Afganistan'daki operasyonlardan da sorumlu olan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın başına getirilmesine karar verildi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates tarafından teklif edilen atama Ocak 2009’da görevi sona erecek olan Başkan George W. Bush tarafından da onaylandı. Atamanın kesinleşebilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor. Gates, Senato'dan atamayı Mayıs sonuna kadar onaylamasını istedi. Gates’e göre değişiklikler ancak yaz sonunda hayata geçebilecek. Bu sırada Irak’ta sular durulmuyor. İşgal karşıtı Şii din adamı Mukteda Sadr, Başbakan Nuri El Maliki'nin, Mehdi Ordusu'na yönelik operasyonları durdurmak için öne sürdüğü koşulları kabul etmediğini açıkladı. Musul kentinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki ayrı saldırıda üç asker öldü, 21 sivil yaralandı.

Afrika
• Somali: Çatışma durmuyor
Başkent Mogadişu'da haftasonunda isyancılarla askerler arasında çıkan çatışmada 13 kişi öldü. Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı son habere göre, Etiyopya askerleri Somali’de bir camiye baskın yaparak 21 kişiyi öldürdü. Etiyopya ise yapılan bu suçlamayı yalanladı.
• Fas: Yangın
Kazablanka’da bir yatak fabrikasında pazar günü çıkan yangında ilk belirlemelere göre 55 kişi öldü.
• Zimbabve: Seçim baskını
Başkent Harare’de terörle mücadele polisi ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Partisi’nin merkez binasına ve bağımsız seçim gözlemcilerinin bürolarına baskın düzenledi.
Amerika
• Brezilya: Amazon’a koruma
Hükümetin hazırladığı teklife göre Amazon bölgesine ziyaretler artık izne tabi tutulacak; bölgeye izinsiz girenlerden 60 bin dolar ceza alınacak.
• Meksika: Uyuşturucu savaşı
Ülkenin kuzeybatısında, ABD’nin California eyaletine sınır Tijuana kentinde uyuşturucu çeteleri çatıştı. Üç yılın en kanlı uyuşturucu savaşında 17 çete üyesi öldü.
• Kolombiya: Eski senatöre suçlama
Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin kuzeni eski Senatör Mario Uribe Escobar paramiliter gruplarla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklandı. Mario Uribe, tutuklama emri çıkarılmasının ardından Kosta Rika'dan sığınma başvurusunda bulundu.
• ABD: Giriş-çıkış kontrolü
Washington Post Gazetesi’nin haberine göre, US-VISIT adlı program uyarınca artık sadece ABD’ye gelen değil ABD’den çıkan her yabancının da parmak izlerinin alınacak. Ocak 2004’te başlayan programla günümüze kadar 90 milyondan fazla parmak izi toplandı.
Asya
• Çin: Tibet’e barış çubuğu
Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalai Lama, Çin'in temsilcisiyle görüşme yapma önerisinden memnun olduğunu bildirdi. Olimpiyat Oyunları'nın meşale koşusunun 24 kilometrelik Güney Kore ayağı 8 bin polis eşliğinde başkent Seul'de başladı. Meşalenin bir sonraki durağı Kuzey Kore olacak.
• Afganistan: Karzai’ye suikast girişimi
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye resmi bir tören sırasında suikast girişiminde bulunuldu. Karzai'nin yara almadan kurtulduğu saldırıda 3 kişi öldü, aralarında iki milletvekilinin de bulunduğu 11 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.
 • Sri Lanka: Çatışmalar devam ediyor
Çatışmaların yoğun olduğu ülkenin kuzeyinde, ayrılıkçı Tamiller askeri savunma hattına ufak bir uçakla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda kayıp verilmedi.
Avrupa
• Rusya: Gürcistan’a ultimatom
Moskova, Gürcistan’ın özerk bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya’daki vatandaşlarını korumak için gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.
• KKTC: Anlamlı jest
NTV’nin haberine göre KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dimitris Hristofyas’ı Kuzey Kıbrıs’a davet etti.
• Bulgaristan: Koalisyonda radikal değişim
Bulgaristan’da koalisyonu oluşturan, Bulgaristan Sosyalist Partisi, Ulusal Yükseliş ve Özgürlük Hareketi ile çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin aldığı ortak karara göre hükümete 5 yeni bakan atandı, 3 bakan görevden alındı.
Ortadoğu
• Suriye: Nükleer çalışmalar sürüyor mu?
BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, medyaya yansıyan ABD'nin Suriye'nin gizli bir nükleer reaktör inşa etmeye çalıştığı yolundaki iddialarını araştıracağını açıkladı. Kurumun Başkanı Muhammed el Baradey, ABD'nin elindeki bilgileri önce kendileri ile paylaşıp sonra kamuoyuna açıklaması gerektiğinin altını çizdi.
• İran: Seçim zaferi dincilerin
İran'da yapılan meclis seçiminin kesin olmayan resmi sonuçlara göre muhafazakarlar ikinci turdan güçlenerek çıktı. Buna göre meclisteki 82 sandalyeden70'ini muhafazakarlar kazandı. Reformcular sonuçlar karşısında hayal kırıklığı yaşadılar.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 30 Nisan 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67773

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Network society in the information age

Our world has been in a process of transformation with the new technological paradigm, based on information and communication technologies. This structural transformation deeply affects the social composition of societies. As the world becomes smaller, informative and communicative technology creates a new form of society based on networking. Today we are connected to the outer world as never before. Manuel Castells, professor emeritus of sociology at the University of California, Berkeley, explains social transformation in society with the term "The Network Society." In his book "The Network Society: From Knowledge to Policy," he argues that society determines the use of technology according to its needs. Additionally, the internet is ample evidence that technology created a new form of social organization based on networking. This novelty changed the patterns and dynamics of the new reality we live in and it has consequences on policymaking, economy, and organi