Ana içeriğe atla

Petraeus merkez komutanlığına aday

Petraeus merkez komutanlığına aday
Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Oramiral William Fallon Mart ayındaki istifasından sonra boş kalan makama yeni bir isim belirlendi: Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’ın, Irak ve Afganistan'daki operasyonlardan da sorumlu olan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın başına getirilmesine karar verildi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates tarafından teklif edilen atama Ocak 2009’da görevi sona erecek olan Başkan George W. Bush tarafından da onaylandı. Atamanın kesinleşebilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor. Gates, Senato'dan atamayı Mayıs sonuna kadar onaylamasını istedi. Gates’e göre değişiklikler ancak yaz sonunda hayata geçebilecek. Bu sırada Irak’ta sular durulmuyor. İşgal karşıtı Şii din adamı Mukteda Sadr, Başbakan Nuri El Maliki'nin, Mehdi Ordusu'na yönelik operasyonları durdurmak için öne sürdüğü koşulları kabul etmediğini açıkladı. Musul kentinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki ayrı saldırıda üç asker öldü, 21 sivil yaralandı.

Afrika
• Somali: Çatışma durmuyor
Başkent Mogadişu'da haftasonunda isyancılarla askerler arasında çıkan çatışmada 13 kişi öldü. Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı son habere göre, Etiyopya askerleri Somali’de bir camiye baskın yaparak 21 kişiyi öldürdü. Etiyopya ise yapılan bu suçlamayı yalanladı.
• Fas: Yangın
Kazablanka’da bir yatak fabrikasında pazar günü çıkan yangında ilk belirlemelere göre 55 kişi öldü.
• Zimbabve: Seçim baskını
Başkent Harare’de terörle mücadele polisi ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Partisi’nin merkez binasına ve bağımsız seçim gözlemcilerinin bürolarına baskın düzenledi.
Amerika
• Brezilya: Amazon’a koruma
Hükümetin hazırladığı teklife göre Amazon bölgesine ziyaretler artık izne tabi tutulacak; bölgeye izinsiz girenlerden 60 bin dolar ceza alınacak.
• Meksika: Uyuşturucu savaşı
Ülkenin kuzeybatısında, ABD’nin California eyaletine sınır Tijuana kentinde uyuşturucu çeteleri çatıştı. Üç yılın en kanlı uyuşturucu savaşında 17 çete üyesi öldü.
• Kolombiya: Eski senatöre suçlama
Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin kuzeni eski Senatör Mario Uribe Escobar paramiliter gruplarla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklandı. Mario Uribe, tutuklama emri çıkarılmasının ardından Kosta Rika'dan sığınma başvurusunda bulundu.
• ABD: Giriş-çıkış kontrolü
Washington Post Gazetesi’nin haberine göre, US-VISIT adlı program uyarınca artık sadece ABD’ye gelen değil ABD’den çıkan her yabancının da parmak izlerinin alınacak. Ocak 2004’te başlayan programla günümüze kadar 90 milyondan fazla parmak izi toplandı.
Asya
• Çin: Tibet’e barış çubuğu
Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalai Lama, Çin'in temsilcisiyle görüşme yapma önerisinden memnun olduğunu bildirdi. Olimpiyat Oyunları'nın meşale koşusunun 24 kilometrelik Güney Kore ayağı 8 bin polis eşliğinde başkent Seul'de başladı. Meşalenin bir sonraki durağı Kuzey Kore olacak.
• Afganistan: Karzai’ye suikast girişimi
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye resmi bir tören sırasında suikast girişiminde bulunuldu. Karzai'nin yara almadan kurtulduğu saldırıda 3 kişi öldü, aralarında iki milletvekilinin de bulunduğu 11 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.
 • Sri Lanka: Çatışmalar devam ediyor
Çatışmaların yoğun olduğu ülkenin kuzeyinde, ayrılıkçı Tamiller askeri savunma hattına ufak bir uçakla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda kayıp verilmedi.
Avrupa
• Rusya: Gürcistan’a ultimatom
Moskova, Gürcistan’ın özerk bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya’daki vatandaşlarını korumak için gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.
• KKTC: Anlamlı jest
NTV’nin haberine göre KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dimitris Hristofyas’ı Kuzey Kıbrıs’a davet etti.
• Bulgaristan: Koalisyonda radikal değişim
Bulgaristan’da koalisyonu oluşturan, Bulgaristan Sosyalist Partisi, Ulusal Yükseliş ve Özgürlük Hareketi ile çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin aldığı ortak karara göre hükümete 5 yeni bakan atandı, 3 bakan görevden alındı.
Ortadoğu
• Suriye: Nükleer çalışmalar sürüyor mu?
BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, medyaya yansıyan ABD'nin Suriye'nin gizli bir nükleer reaktör inşa etmeye çalıştığı yolundaki iddialarını araştıracağını açıkladı. Kurumun Başkanı Muhammed el Baradey, ABD'nin elindeki bilgileri önce kendileri ile paylaşıp sonra kamuoyuna açıklaması gerektiğinin altını çizdi.
• İran: Seçim zaferi dincilerin
İran'da yapılan meclis seçiminin kesin olmayan resmi sonuçlara göre muhafazakarlar ikinci turdan güçlenerek çıktı. Buna göre meclisteki 82 sandalyeden70'ini muhafazakarlar kazandı. Reformcular sonuçlar karşısında hayal kırıklığı yaşadılar.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 30 Nisan 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67773

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Yahudi Kültürü Avrupa Günü: İris ile Eran temsili düğün töreni ile yeniden evlendi

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında bu sene Neve Şalom Sinagogu’nda temsili bir Yahudi düğünü düzenlendi. İris ve Eran’ın düğünü açıklamalar eşliğinde gerçekleşirken, gazetemizin fotoğraf editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı sergisi de yer aldı 26 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nu dolduran farklı kesimlerden misafirler, on beş gün önce evlenen İris ve Eran’ın temsili düğün törenini izlemek için bir araya geldiler. Sinagogun girişinde Şalom Gazetesi Fotoğraf Editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ adlı sergisi gelenleri karşıladı. İlgi ile gezilen sergide sanatçı, İstanbul Yahudi Cemaati’nin dini ritüellerini fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetlerini tanıtan fotoğraflar, Sefarad, Aşkenaz ve İtalyan Yahudilerinin dini yaşam döngüsünü konu alıyor. Gerçek bir düğün törenini öncesinde olduğu gibi genç kızlar gelenleri şeker dolu bonboniyerlerle karşıladılar ve anı

1986 Neve Şalom Kurbanları Anıldı / Acılarımız hep aynı

6 Eylül 1986’da Neve Şalom Sinagoguna düzenlenen korkunç saldırıda hayatını kaybeden 22 kişi düzenlenen bir törenle anıldı. Terör kurbanlarının anısına yakınlarının yaktıkları mumlarla başlayan tören Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Danışmanı Beri Koronyo’nun anlamlı konuşmasıyla sürdü. Hayatını kaybedenler için okunan duaların ardından Aşkenaz Mezarlığında bulunan anıt mezar ziyaret edildi. 6 Eylül 1986 Cumartesi sabahı saat 09.17’de Neve Şalom Sinagogu acımasız bir terör saldırısına uğradı. Sinagogu basan teröristler, ellerindeki makineli tüfeklerle Şabat ibadetlerini yerine getirmekte olan kişilere saldırdılar, birkaç dakika süren silahlı saldırıda 22 Yahudi hayatını kaybetti. Şabat duasını kana bulayan bu korkunç katliamın 33. yıldönümünde hayatını kaybeden Aşer Ergün, Avram Eskenazi, Bensiyon Levi, Binyamin Ereskenazi, Daniel Daryo Baruh, Davit Behar, Eliyezer Hara, İbrahim Ergün, İsak Barokas, İsak Gerşon, Jozef Alhalel, Leon Levi Musaoğlu, Mirza Ağajan Babazadeh, Moiz Levi, Dr. Mo