Ana içeriğe atla

Olimpiyatlara Tibet damgasını vurdu

Olimpiyatlara Tibet damgasını vurdu
Uluslararası Af Örgütü, Pekin Olimpiyatları nedeniyle dünyaya istikrarlı bir ülke resmi vermek isteyen Çin'in insan hakları ihlallerini arttığını, insan hakları savunucularını susturmak için hapse attığını öne sürdü.
Çin medyası ise Tibet'in sürgündeki lideri Dalai Lama'ya ağır suçlamalar yöneltti. Dalai Lama’nın asıl hedefinin toprağa bağlı kölelik rejimini geri getirmek olduğu iddiaların başında geliyor. Bu sırada Tibet'in merkezi Lasa'da 14 mart olaylarının faili oldukları ileri sürülen 170 kişiden 71'i yakalandığı açıklandı.
Olimpiyat meşalesinin Paris, Londra ve başka kentlerdeki geçidi sırasında düzenlenen gösterilere öfkelenen binlerce Çinli ülkenin çeşitli kentlerinde Batı karşıtı protestolar düzenliyorlar. Paris, Londra, San Francisco, Delhi ve diğer kentlerde Olimpiyat meşalesinin güzergahı üzerinde protesto yaparak meşalenin ilerlemesine engel olan kalabalıklar ise Çin'in Tibet politikasını eleştiriyordu.
Çinli göstericiler özellikle Fransız süpermarket zinciri Carrefour'u ve Amerikan CNN televizyonunu hedef alıyor. Halk ayrıca Batılı ülkeleri Tibetli ayrılıkçıları desteklemekle, ve taraflı yayın yapmakla suçluyor. Çin Hükümeti ise vatandaşlarını soğukkanlı olmaya davet ederken, Komünist Parti'nin resmi gazetesi olan “Halkın Günlüğü” göstericilere yurtseverliklerini makul şekilde ifade etmeleri çağrısında bulundu.
Bu sırada Paris'in Cumhuriyet Meydanı'nda Cumartesi günü toplanan binlerce kişi, Çin'in olimpiyatlara evsahipliği yapmasını desteklediklerini ilan ettiler. Londra ve Manchester'da binden fazla kişi, medyadaki taraflı yayınları protesto etmek için BBC’nin önünde toplandı.

Afrika
• Brundi: İsyancılar saldırdı
İsyancıların hükümet mevzilerine saldırması sonucunda çıkan çatışmada 10 gerilla ile 4 asker yaşamını yitirdi.
• Kenya: Koalisyon hükümeti kuruldu
1200’ü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan aralık ayındaki devlet başkanlığı seçiminin ardından, uluslararası arabulucuların devreye girmesiyle Devlet Başkanı Mwai Kibaki ile Muhalefet Lideri Raila Odinga koalisyon hükümetini kurdular.
• Kongo: Uçak düştü
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Goma şehrinden başkent Kinşasa’ya sefer yapan yolcu uçağı düştü, yolcuların çoğu kurtarıldı.
Amerika
• ABD: Citi Grup’ta kriz
Amerikan bankacılık devi Citi Grup ta dünya çapındaki krizden etkilendiğini, yılın ilk çeyreğinde 5,11 milyar Dolar zarar eden şirketin 9 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını duyurdu.
• Paraguay: Tek parti dönemi kapandı
Solcu muhalefet Lideri Fernando Lugo cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak ülkedeki 60 yıllık tek parti iktidarına son verdi.
• ABD: Papa’dan eleştiri
ABD ziyaretinde  bulunan Papa XVI. Benedict, Amerikan toplumunu ahlaki çöküntü ve aşırı laiklik konusunda eleştirdi.
Asya
• Gürcistan: İç savaş tehlikesi
Askeri birliklerin sınıra yerleştirildiği iddialarını yalanlayan Gürcistan, ayrılıkçı Abhazya yönetimini ülkeyi askeri çatışmanın içine sürüklemekle suçladı.
• Pakistan: Mülteci sorunu
BM, iki milyon Afgan mülteciyi ülkelerine geri göndermek isteyen Pakistan Hükümeti’nden bu kararı tekrar gözden geçirmesini talep etti.
• Endonezya: Terörle mücadele
İlk kez bir mahkeme ülkenin en önemli militan örgütü Cemaat-i İslami'nin terör örgütü olduğuna hükmetti ve askeri Lideri Ducana’yı 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Avrupa
• İngiltere: Akdeniz Birliği’ne
   Almanya’dan tepki
The Times Gazetesi’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 13 Temmuz’da Paris’te yapılacak AB Zirvesine Akdeniz’e kıyısı bulunan Libya, Suriye ve İsrail gibi ülkeleri davet etmeyi ve 14 Temmuz’da yapılacak Bastil günü kutlamalarında Avrupa ile bu ülke askerlerinin beraber geçit törenine katılmalarını planlıyor. Sarkozy’nin danışmanı ve projenin fikir babası olan Henri Guaino’ya göre bölgedeki anlaşmazlıkları sona erdirmeyi amaçlayan Akdeniz Birliği fikri ise Almanya’yı rahatsız ediyor.
• Hollanda: Acı haber
Hollanda’nın yeni Genelkurmay Başkanı Uhm, görevine başladığı hafta Afganistan'da görev yapan 23 yaşındaki teğmen oğlunun bir saldırıda hayatını kaybettiğini öğrendi.
• İngiltere: Merkez bankasından önlem
Merkez Bankası, mali piyasalarda küresel kredi sıkışıklığından kaynaklanan krizin etkilerini hafifletmek için piyasaya en az yüz milyar Dolarlık para aktaracağını açıkladı.
Ortadoğu
• Suudi Arabistan: Kadın hakları
Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü)’nün hazırladığı rapora göre, Suudi Arabistan'da kadınlar çocuklarla aynı konumda kabul ediliyor. Kadınlar çalışmak, seyahat etmeki, öğrenim görmek, evlenmek, hatta sağlık hizmetlerine erişmek için dahi erkek akrabalarından izin almaları gerekiyor.
• Irak: Rice’tan sürpriz ziyaret
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyarette Şii dini Lider Mukteda es Sadr'ın milislerine karşı Irak hükümetinin düzenlediği operasyonları övdü. Rice ayrıca Kürt ve Sünni çevrelerden hükümete daha fazla destek geldiğine dair sinyaller aldıklarını da açıkladı.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 23 Nisan 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67725

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Yahudi Kültürü Avrupa Günü: İris ile Eran temsili düğün töreni ile yeniden evlendi

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında bu sene Neve Şalom Sinagogu’nda temsili bir Yahudi düğünü düzenlendi. İris ve Eran’ın düğünü açıklamalar eşliğinde gerçekleşirken, gazetemizin fotoğraf editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı sergisi de yer aldı 26 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nu dolduran farklı kesimlerden misafirler, on beş gün önce evlenen İris ve Eran’ın temsili düğün törenini izlemek için bir araya geldiler. Sinagogun girişinde Şalom Gazetesi Fotoğraf Editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ adlı sergisi gelenleri karşıladı. İlgi ile gezilen sergide sanatçı, İstanbul Yahudi Cemaati’nin dini ritüellerini fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetlerini tanıtan fotoğraflar, Sefarad, Aşkenaz ve İtalyan Yahudilerinin dini yaşam döngüsünü konu alıyor. Gerçek bir düğün törenini öncesinde olduğu gibi genç kızlar gelenleri şeker dolu bonboniyerlerle karşıladılar ve anı

1986 Neve Şalom Kurbanları Anıldı / Acılarımız hep aynı

6 Eylül 1986’da Neve Şalom Sinagoguna düzenlenen korkunç saldırıda hayatını kaybeden 22 kişi düzenlenen bir törenle anıldı. Terör kurbanlarının anısına yakınlarının yaktıkları mumlarla başlayan tören Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Danışmanı Beri Koronyo’nun anlamlı konuşmasıyla sürdü. Hayatını kaybedenler için okunan duaların ardından Aşkenaz Mezarlığında bulunan anıt mezar ziyaret edildi. 6 Eylül 1986 Cumartesi sabahı saat 09.17’de Neve Şalom Sinagogu acımasız bir terör saldırısına uğradı. Sinagogu basan teröristler, ellerindeki makineli tüfeklerle Şabat ibadetlerini yerine getirmekte olan kişilere saldırdılar, birkaç dakika süren silahlı saldırıda 22 Yahudi hayatını kaybetti. Şabat duasını kana bulayan bu korkunç katliamın 33. yıldönümünde hayatını kaybeden Aşer Ergün, Avram Eskenazi, Bensiyon Levi, Binyamin Ereskenazi, Daniel Daryo Baruh, Davit Behar, Eliyezer Hara, İbrahim Ergün, İsak Barokas, İsak Gerşon, Jozef Alhalel, Leon Levi Musaoğlu, Mirza Ağajan Babazadeh, Moiz Levi, Dr. Mo