Ana içeriğe atla

Şalom, Holokost Anma etkinliğinde yer aldı

27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü nedeniyle SEHAK (Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği), Holokost anma etkinliği düzenledi. 27 Ocak Cumartesi akşamı saat 19.00’da Cezayir salonunda düzenlenen etkinlikte, Holokost dönemi Türkiye ve antisemitizm masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü SEHAK’ta görevli, Avlaremoz yazarı Işıl Demirel’in yaptığı iki farklı panel yapıldı. Demirel’in açılış konuşmasının ardından söz alan SEHAK görevlisi Özden Dönmez, eğitim müfredatına girmesi için çaba sarf ettikleri dokuz modülden oluşan Holokost eğitim modelini ve bu konudaki çalışmalarını aktardı.
Şalom Gazetesi köşe yazarı Karel Valansi, ‘Holokost yıllarında Türkiye’ adlı konuşmasında, 1930-1940 Türkiye’sini anlattı. Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’nda tarafsız kalmasının sebepleri ve sonuçlarının yanı sıra tüm toplumu derinden etkileyen bu dönemin bir kırılma noktası olduğunu belirtti. 1933 yılında Alman Yahudi bilim adamlarına kapılarını açan Türkiye’nin bu yıldan itibaren 20 yıla yayılan Yahudi politikasını anlatan Valansi, Türk Yahudilerinin yaşadığı Trakya Olayları, 20 Kura Askerlik, Varlık Vergisi’nin yanı sıra Holokost’tan kaçmak isteyen Yahudiler için savaş nedeniyle Akdeniz kullanılamaz hale gelince Karadeniz’in ve kara yolu olarak da Türkiye’nin öneminin arttığına değindi. Parita, Salvador, Struma ve Mefkure gemilerinin üzücü akıbeti ve Türk basının tepkilerine de yer verdiği konuşmasında Türk Yahudilerinin Türkiye’nin her an Almanya yanında savaşa girebileceği endişesini taşıdığını vurguladı.
YouTube kanalında hatıralarını yayınlayan ‘Sefarad Anne’ o geceki video gösteriminde Struma gemisinde yeğeni bulunan teyzesi Regina’nın hikâyesini paylaştı. O zaman 10 yaşlarında olan Sefarad Anne, mahallelinin hazırladığı börek ve bisküvileri İstanbul açıklarında demirleyen Struma’ya ulaştıramamasını ve teyzesinin geminin batırıldığını öğrendiğindeki acısını aktardı.
Türk medyasındaki antisemitizmi ise Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas ve Avlaremoz yazarı Serdar Korucu verdikleri çarpıcı örneklerle anlattılar. Molinas, Türkiye’deki antisemitizmin tarihine ve gelişimine değinirken, günümüzden de örnekler hatırlattı. Şalom gazetesinin bu konudaki misyonunu da aktardığı konuşmasında antisemitizme karşı durmanın önemine değindi. Serdar Korucu, konuşmasında sosyal medyadaki antisemitizme değindi. Sayılarla ifade ettiği bu örnekler için herhangi adli bir soruşturma açılmamasını eleştiren yazar, farklı konularda sosyal medyadaki söylemler nedeniyle açılmış davalar olduğunun da altını çizdi.
Levent Şensever’in SEHAK’ın Türkiye’de antisemitizm üzerine çalışmalarını aktardığı kapanış konuşmasının ardından izleyiciler katkı sundular ve sorularını yönelttiler. Katılımcılar daha sonra dağıtılan Holokost posterleriyle toplu halde fotoğraf çektirerek Holokost anmanın resmi etiketi olan #WeRemember, #Hatırlıyoruz hashtag’ine destek verdiler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

More in common than they admit: Turkey and Israel’s Syrian affair

In his opening speech at the Antalya Diplomacy Forum on April 11, 2025, Turkish President Recep Tayyip  Erdogan  described Israel as a “terrorist state” that threatens regional stability, aiming to “stir up ethnic and religious affiliations in Syria and turn minorities against the government.” Since the fall of Assad’s regime in December 2024, Turkey and Israel have emerged as dominant power brokers in Syria, filling the void left by the diminishing influence of Russia and Iran. This new reality on the ground has significantly worsened the already tense relationship between Turkey and Israel. There is an ongoing debate about the possibility of a direct military confrontation between Turkey and Israel over Syria, which the media often amplifies into a drumbeat of a forthcoming war. In fact, beneath the noise, both countries display many parallel responses to the developments in Syria and, at times, share overlapping agendas that eventually force them to establish dialogue chann...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...