Ana içeriğe atla

Struma Commemoration Speech

Honorable governors, ambassadors, consul generals and representatives of international organizations,
His Eminence Chief Rabbi, Venerable Spirituals Leaders,
Dear Members of the Turkish Jewish Community and esteemed guests,

Year 1941. Eastern Europe had created its own Nazis and enacted within a couple of months, all anti-Jewish decrees issued by Germany in the previous 7-8 years. In the camps established within the region, the ‘final solution’ was accelerated for the Jews. Jewish people had no choice but to escape or wait for their death. They had nowhere to go. Nobody wanted to take them. Their only solution was to go to Palestine, under British mandate.
At the expense of their lives, European Jews escaping from the Nazi persecution wanted to take refuge in Palestine. Whereas the British not wanting to irritate the Arabs, were raising difficulties or even made it impossible to obtain a visa.
While there was an influx of refugees by land and by sea, there were also those who wished to make a profit out of it. Some of those were the hawks who were selling tickets for Palestine, on the Struma. The Struma, which was promoted as a guarantee of obtaining a visa in Istanbul, as a vessel with luxurious cabins and a new diesel engine, was actually an old and broken cargo ship.
The ship that departed from Constanza, barely arrived at Sarayburnu, Istanbul after a challenging trip on December 12, 1941. But the arrival to Istanbul did not provide the passengers, the freedom they expected. No one other than a few people with valid reasons, such as holding a Palestinian visa or being pregnant, was allowed to disembark and go ashore.
800 tickets were sold at exorbitant prices for a ship that could hardly accommodate 100 passengers. Besides not having decent cabins, the ship had just one kitchen and a single – yes, a single – toilet. People were sleeping in turns and arguing about going to the upper deck to get some fresh air. Human feces were all over.
The ship was put in quarantine for 72 days, offshores of Istanbul and kept under inhuman conditions. Despite the calls for help coming from the ship, the “Save Us” banners, the desperate cries, and the food aid provided with the support of the Turkish Jewish Community, the Struma stayed there as a black mark of history, in the midst of the sea, like a fading, unobtrusive detail.
Britain refused to issue a Palestinian visa for the passengers. Turkey, preferring to remain neutral in the desire to avoid war, wasn’t hope to salvation for those desperately waiting in the ship. Romania said that they would not take back the Jews they just got rid of. The US was insensitive to the issue.
On the evening of February 23, the Struma was pulled out to the Black Sea, off Turkish territorial waters by Turkish tug boats. The next day, on the morning of February 24, it was sunken by a Soviet submarine. Only one passenger survived.
Today, after 77 years, we are once again gathering across the sea where rest 768 bodies. Many countries are held responsible for this deplorable incident. But the purpose of this commemoration is not to look for the criminal. The main reason why we are gathered here is for similar events never to be repeated and for such sufferings never to happen again.
That’s why we have to take a lesson from the Struma disaster and keep it alive in our memories. We can only learn from the past events and prevent the recurrence of the suffering caused by these disasters. And only so, we can create a peaceful and loving future, and can leave a safer world to our children.
I would like to thank our government, our esteemed governor, our Ministry of Foreign Affairs who led the way to commemorate the Struma disaster every year. I respectfully revere the loving memory of all who in the past or nowadays had to leave their homeland out of desperation and who lost their lives during these lethal journeys.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Yahudi Kültürü Avrupa Günü: İris ile Eran temsili düğün töreni ile yeniden evlendi

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında bu sene Neve Şalom Sinagogu’nda temsili bir Yahudi düğünü düzenlendi. İris ve Eran’ın düğünü açıklamalar eşliğinde gerçekleşirken, gazetemizin fotoğraf editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı sergisi de yer aldı 26 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nu dolduran farklı kesimlerden misafirler, on beş gün önce evlenen İris ve Eran’ın temsili düğün törenini izlemek için bir araya geldiler. Sinagogun girişinde Şalom Gazetesi Fotoğraf Editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ adlı sergisi gelenleri karşıladı. İlgi ile gezilen sergide sanatçı, İstanbul Yahudi Cemaati’nin dini ritüellerini fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetlerini tanıtan fotoğraflar, Sefarad, Aşkenaz ve İtalyan Yahudilerinin dini yaşam döngüsünü konu alıyor. Gerçek bir düğün törenini öncesinde olduğu gibi genç kızlar gelenleri şeker dolu bonboniyerlerle karşıladılar ve anı

‘Atatürk akılcılığına sıkı sıkı sarılalım’

Sıra dışı bir adam: Celâl Şengör Dr. Ali Mehmet Celâl Şengör, jeoloji dendiğinde akla gelen ilk isimlerden. Bu konuda 19 kitap, 276 bilimsel makale yayınlamış bir bilim insanı. Tarih ve felsefe ile ilgili de bir çok popüler makalenin sahibi. Biz onu bir de Fatih Altaylı ile yaptığı TV programlarından ve çok farklı, gündem oluşturan açıklamaları ile biliyoruz. Geçtiğimiz pazar günü Limmud’a katılan Şengör’e röportaj teklif ettiğimde hem hemen kabul etti, hem de muhteşem kütüphanesini tanımam için evine davet etti. Bu röportajı bizim o günkü keyifli sohbetimizden derledim. Jeoloji ile ilginiz nasıl başladı, nasıl gelişti? Çok küçükken annem bana bir kitap aldı. Üzerinde bir brontozorun kafası vardı, görmediğim hayvanlar ilginç şeyler diye düşündüm. İlkokul öğretmenim bir fen ve tabiat ansiklopedisi hediye etti. Orada bir paleontoloji bölümü vardı. Çok ilgimi çekti. Meraklıydım. Bir mikroskop seti alındı orada sinekleri inceliyordum. Yazları sık sık Bursa’ya giderdik. Anneannem ve