Ana içeriğe atla

Ke es la vida sin internet?

Ke es la vida sin internet?

Puedesh enkontrar un monton de artikolos sovre komo el internet afekta i troka muestras vidas. Ay munchos tambien sovre los danyos del internet i ke es veramente una adiksyon. Dado ke a las kreaturas se les prezentan las tabletas o los telefonos intelijentes desde una edad temprana, tambien se analiza komo estos dispositivos se konvirtieron en una parte indispensable de su edukasyon.

Al entender ke yo solo teniya komputadora en la eskola segundarya i un telefono movil en la universidad, i ke la vida puede egzistir sin internet, mi ijo se sorprende tanto komo al saver ke su abuelo teniya un ‘tel dolap’ en lugar de un frijider, i ke su abuela dava los tifsines al orno de la izla Büyükada para azer borekitas.

Las reuniones familiales no son diferente al ke se repite en munchos de muestras kazas. Todo el mundo tiene un telefono movil en la mano i bive en un universo paralelo en el entorno virtual. Bueno ke la prohibision de djugetes en la meza tambien se aplika a los adultos.

Si esta kondisyon se yamó adiksyon, yo lo sufro. No tengo una repuesta klara a la pregunta de kuantas vezes al diya revizo mi kuenta de Twitter, aparte de "munchas". Tambien revizo mis e-mailes munchas vezes. Topi una solusyon. Desaktiví las notifikasiones. Asina uzo estas aplikasyones kuando yo kero. Pero, de alguna manera los revizo kada 15-20 minutos i en realidad no nesesito resivir notifikasiones! Triste pero sierto. Me demando ké esta pasando en el mundo virtual. Ke no salte una notisya en Twitter, ke no me kede atras de diskusiyones i programas de reuniones en Whatsapp.

Tomí prekosyones munchas vezes. Por ejemplo kuando lavoro, meto el telefono en silensio i lo desho en la kamareta leshos de mi. Pero esta vez, topo un milion de mesajes i yamadas, prinsipalmente de mi madre. Una vez en vakansas provi una desintoksasyon de internet para siete dias. Pero al final me rekompensi merkando una koneksyon de internet i una enorme barra de chokolate. Internet es importante pero devemos tomar prekosyones para no tener una adiksyon.

Karel Valansi, Şalom Gazetesi 2 Kasım 2022 https://www.salom.com.tr/haber/123709/ke-es-la-vida-sin-internet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“Çok eğlendim, teşekkür ederim, hoşçakalın…”

Yılın başında Tiyatrokare tarafından sahnelenen ve oldukça tartışma yaratan ‘Onca yoksulluk varken’ piyesi ve geçtiğimiz ay vefat eden Meksikalı ünlü yazar Carlos Fuentes, ölümünden 32 yıl sonra Romain Gary’yi edebiyat dünyasından günlük hayatımıza taşıdı 2Aralık 1980, Paris’te bir apartman dairesi. Yatak odasına yerleştirdiği dev Menora’nın gölgesinde hayatının son rolünü oynamak için intiharı seçen biradam. Bu kişisel seçimle, bir savaş kahramanı, başarılı bir diplomat, ünlü bir film yönetmeni ve senarist hayata veda etmiş oldu. Ancak daha da önemlisi, Fransız edebiyatı tek bir kurşunla iki önemli yazarını birden kaybetti; Romain Gary ve Emile Ajar .

Labirentlerle dolu bir süreç olarak Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi

Son birkaç haftadır Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirme yolunda adımlar atıldığını, bu konuda ABD ve Suudi yetkililerin görüşmeler yürüttüğünü okuyoruz. Adeta Biden yönetiminin Orta Doğu konusundaki   sözcüsü   konumunu alan New York Times yazarı Thomas   Friedman ’ın aktardığına göre Suudiler ABD’den, NATO’dakine benzer bir güvenlik anlaşması, sivil nükleer program desteği ve gelişmiş Amerikan silahlarını satın alabilmeyi talep ediyor. ABD ise Yemen’deki savaşın bitirilmesini, Filistin yönetimine daha önce görülmemiş ölçüde bir yardımın yapılmasını ve Çin ile ilişkilerini sınırlamasını istiyor. Friedman’a göre, Suudilerin İsrail’den talebi ise iki devletli çözümün masada kalması olacak. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in  Wall Street Journal ’a yazdığı makaleden de olası bir normalleşme için Suudilerin ABD’nin İran nükleer tehdidine karşı kendilerini korumasını beklediklerini ve bu koşulun İsrail tarafından da desteklendiğini öğreniyoruz. Bunun için Kore