Ana içeriğe atla

Kasırga sonrası durum

Kasırga sonrası durum
Myanmar'ı 3 Mayıs’ta vuran Nargis Kasırgası’nda, ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 32 bin, 34 bin kişi ise kayıp. Cunta'nın yardımları kendi dağıtma isteği binlerce kişinin daha ölüm ihtimalini artırıyor. BM bulaşıcı hastalık salgınından endişeli. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Myanmar'daki 1,5 milyon kasırgazedenin hayatının muhtemel salgın hastalıklar yüzünden tehlikede olduğunu bildirdi. Bölgede bulunan Oxfam Bölge Şefi Sarah Ireland kasırga felaketinde ölenlerin sayısının muhtemelen 100 bin olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Ireland önlem alınmazsa bu sayının 15 kat artabileceği uyarısında bulundu. Ireland, bölgeye acilen içme suyu sağlanması ve sağlık önlemlerinin alınması gerektiği konusunda yetkilileri uyarıyor.
Myanmar'daki askeri yönetim, yabancı yardımları kabul etmemekte direndiği için uluslararası toplumun tepkisiyle karşı karşıya. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Myanmar'a dağıtılmayı bekleyen milyonlarca dolarlık yardımı kabul etme çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler'in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi John Holmes da Myanmar Hükümeti’nin daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Uluslararası kuruluşlara şüpheyle yaklaşan askeri yönetim, 2004 yılındaki tsunami felaketi sırasında da dış yardımı reddetmişti.
Felaketten 11 gün sonra yapılan uluslar arası baskılar sonucunda Myanmar Yönetimi kasırgazedelere yönelik uluslararası yardım üzerindeki sınırlamaları gevşetmeye başladı. Dünya Gıda Programı'nın, daha önce havaalanında tutulan, 38 tonluk yardımı dağıtmasına izin verildi, yardım taşıyan ilk Amerikan uçağı ülkeye ulaşabildi, ‘Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün üç uçağnın da Myanmar’a gitmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, yardıma ihtiyaç duyanların üçte birinden azına ulaşılabildiğini ve kasırgadan en büyük zararı gören bölgelere ulaşmakta büyük lojistik zorluklar yaşandığını açıkladı. Ayrıca çok sayıda yabancı yardım uzmanı ülkeye girebilmek için hala vize bekliyor. Avrupa Birliği'nin bölgedeki durumla ilgili acil bir toplantı yapması bekleniyor. Bu arada ABD Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmayı garantileyen Senatör John McCain'in kampanyasındaki iki üst düzey görevli, Myanmar'daki askeri rejimle bağlantıları nedeniyle istifa etti.

Afrika
• Cezayir: Fransa ile işbirliği
Fransa ile Cezayir nükleer alanda askeri ve sivil işbirliği anlaşması imzalamaya karar verdi. Ancak anlaşmanın içeriği ile ilgili hiçbir detay açıklanmadı.
• Çad: Sudan kapısı artık kapalı
Çad yetkilileri “Şüphelilerin sızmasını ve kaçakçılığı” engellemek için Sudan sınırını kapatma kararı aldığını duyurdu. İki ülke birbirini kendi topraklarındaki isyancıları desteklemekle suçluyor.
• Mısır: İsrail-Filistin sorunu için arabulucu
Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ömer Süleyman, Gazze’de faaliyet gösteren Filistinli militanlarla ateşkes ilan edilmesi konusunda İsrailli yetkililerle görüştü.
Amerika
• ABD: Kasırga ve yangın
Florida Eyaleti’nde ormanlık arazide çıkan yangından etkilenen binlerce Amerikalı tahliye edildi. ABD’nin orta kesimini etkisi altına alan kasırgada ise 22 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Missouri’de on beş kişi hayatını kaybetti. Aynı kasırganın vurduğu Oklahoma’da altıkişi öldü, 150 kişi yaralandı. Georgia Eyaleti’nde ise bir kişi öldü.
• Bolivya: Referandum
Devlet Başkanı Morales ve bölge valileri için görevden alma referandumunun tarihi belli oldu: 10 Ağustos.
• Venezüela: Chavez’den yeni inciler
Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiya’daki gerillalarla bağlantısı olduğu iddialarına ilişkin olarak Kolombiya Yönetimi’ni savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçladı. Chavez ayrıca, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe için, “yalancı” ve “uyuşturucu hükümeti” lideri sözlerini sarf etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’e de yüklenen Chavez, kendisini “Adolf Hitler ve Alman Faşizmi”nin soyundan gelmekle itham etti.
Asya
• Çin: 7.8’lik deprem
Ülkede son 30 yılda yaşanan en büyük depremde ölü sayısı 10 bin, yaralı sayısı 100 bin, sadece Mianzhu şehrinde enkaz altında kalanların sayısının 10 bin civarında olduğu açıklandı. Kurtarma çalışmalarına 50 binden fazla asker katılıyor.
• Pakistan: Koalisyon bozuldu
İktidarı paylaşan partilerin, görevden alınan yargıçların göreve iadesi konusunda uzlaşamaması üzerine eski Başbakan Navaz Şerif, koalisyondan çekilme kararı aldı
• Bangladeş: Şeçim tarihi açıklandı
Ülkede geçen yıl 22 Ocak’ta yapılması planlanan fakat siyasi şiddet olaylarından dolayı ertelenen genel seçimlerin Aralık ayında yapılacağı açıklandı.
Avrupa
• Türkiye: Kraliçe II. Elizabeth geldi
37 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen İngiltere Kraliçesini II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, salı günü başlayan gezisinde, Ankara, Bursa ve İstanbul'u ziyaret ediyor. Ankara’ya indikten sonra Anıtkabir’i ziyaret eden Kraliçe daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı.
• Sırbistan: Batı yanlılarının zaferi
Sırbistan’da Devlet Başkanı Boris Tadiç’in Demokratik Partisi’nin önderliğindeki Avrupalı Sırbistan Koalisyonu yüzde 39 oranında oy alarak AB karşıtı milliyetçilere karşı zafer kazandı.
• İspanya: Katolik Klisesi’nin baskısı
Sosyalist Zapatero Hükümeti’nin “Din Özgürlüğü Yasası”nda reformlar yapacağını açıklaması üzerine, Katolik Kilisesi Zapatero’yu “Tanrısız bir toplum yaratmaya çalışmakla” suçladı.
• Rusya: Kabinede değişiklik yok
Yeni Başbakan Putin, kabinesini açıkladı. Putin, dışişleri, savunma ve maliye gibi önemli bakanlıklarda değişiklik yapmazken, Kremlin'deki kadrosundan bazı isimleri de yeni kabinede görevlendirdi.
Ortadoğu
• İsrail: Saldırıya misilleme
Gazze’den Filistinli militanlarca, İsrail'e atılan kassam roketli saldırıda bir kadın öldü, saldırıyı İslami Cihad üstlendi. Bu saldırıya karşı İsrail Ordusu’nun düzenlediği misillemede beş militan öldü.
• İran: Irak’a çağrı
Aşırı muhafazakar iki İran gazetesi Iraklıları, "ABD'nin ezilen Irak halkına empoze ettiği bir teslimiyet anlaşması olduğunu" ileri sürdükleri, Irak ile ABD arasında imzalanması öngörülen stratejik çerçeve anlaşmasına karşı çıkmaya çağırdı.
• Yemen: Çatışma
Ülkenin kuzeyindeki Saada Bölgesi’nde güvenlik güçleriyle Şii azınlığa mensup isyancılar arasında çıkan çatışmalarda 39 kişi öldü.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 14 Mayıs 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67882

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de

Karel´den Mario´ya veda…

Kelimeler acı veriyor be Mario! Zormuş senin hakkında bir veda yazısı yazmaya oturmak. Biliyorum, seçmeye çalıştığım hiçbir kelime yaşadığım üzüntüyü aktarmaya yetmeyeceği gibi, seni anlatmaya da yetmeyecek. Bir de şu var. Bu yazıyı bitirip yolladığımda ve basılıp gazetede okuduğumda senin gitmiş olduğun kesinleşecek, oysa daha çok erken! Şu an ne isterdim biliyor musun, veda yazısı yerine senin başarılarını, yeni kitaplarını, söyleşilerini yazmak, seninle yine bir röportaj yapmak. Sevgili hocam, sevgili dostum, öykülerimi ilk okuyanım, edebi yönümü en çok destekleyenim, hiç tanımadığım yazarların hiç duymadığım kitaplarıyla beni tanıştıran.  İzlediği ilginç filmleri benimle paylaşan, tartışan… “Merhaba” diye başlarsın yaratıcı yazarlık derslerine, sonra eklersin “merhaba demek benden sana zarar gelmez demektir,” diye. Koca kalbinle kimseyi üzecek, kıracak bir söz dahi etmediğinden eminim. Günlerdir seni anıyorum. “Twitter’da olmalısın” deyip sana hesap açışımızı, özene bezene seçtiğin