Ana içeriğe atla

Katar bir umut olabilecek mi?

Katar bir umut olabilecek mi?
Lübnan Hükümeti, geçen hafta başında, Hizbullah tarafından kullanılan bir telekomünikasyon ağının yasa dışı olduğunu ve devlet güvenliğini tehdit ettiğini belirterek soruşturma açtı. Hükümet ayrıca Hizbullah'la bağlantısı olduğu gerekçesiyle Beyrut havalimanı güvenlik şefini görevden alma kararı aldı.
Lübnan hükümetinin örgüt aleyhindeki kararlarını savaş ilanı olarak tanımlayan Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah yandaşlarının Beyrut sokaklarına çıkması ile başlayan şiddetli çatışmalarda en az 65 kişi öldü, Hizbullah Batı Beyrut'un kontrolünü ele geçirdi.
Arap Birliği'nden arabulucular, Lübnan'da hükümet yanlısı gruplarla Hizbullah destekçileri arasındaki çatışmalara son verecek bir anlaşma sağlamayı başardıklarını açıklamalarının ardından, Katar Başbakanı Lübnan'daki silahlı grupların sokaklardan geri çekileceği ve muhalefetin Beyrut havaalanıyla limanını yeniden açacağını dile getirdi.
Bu gelişmeler üzerine Hizbullah, geçen hafta çıkan çatışmalardan önceki koşullara dönmek istediklerini açıkladı. Hizbullah liderlerinden Naim Kassım, iktidardaki koalisyonla görüşmeleri yeniden başlatmaktan yana olduklarını belirtti. Lübnan ordusu da, hükümetin havaalanı güvenlik şefinin görevinden alınmasına yönelik talebinin geri çevrildiğini, İran'ın yardımlarıyla kurulduğu iddia edilen telekomünikasyon şebekesindeki faaliyetlerin de ordu gözetiminde sürdürüleceğini açıkladı. Bu açıklama üzerine Hizbullah, başkentteki silahlı mevcudiyetine son vereceğini bildirdi.
Lübnan'daki liderler, ülkeyi iç savaşın eşiğine kadar getiren gerginliğe bir çözüm bulmak amacıyla bu hafta Katar'da buluşuyor. Katar'da yapılacak görüşmelerde, bir türlü seçilemeyen Lübnan Cumhurbaşkanı konusunda bir anlaşmaya varılabilmesi umuluyor. Görüşmelerde ayrıca bir ulusal birlik hükümeti oluşturulması ve yeni bir seçim yasası hazırlanması da gündeme gelecek.

Afrika
• Güney Afrika: Irkçılık tırmanıyor
Johannesburg kentinde yabancılara yönelik ırkçı saldırılarda, üç gün içinde 13 kişi öldü. Yardım örgütleri, Güney Afrika'da yabancılara karşı düzenlenen bu saldırılar nedeni ile altı bin kişinin karakollara ve kiliselere sığındığı belirti.
• Fas: Teröre darbe
Fas'ta 11 kişilik bir terör şebekesi çökertildi. Şebeke Fas ve Belçika'da eylem hazırlığındaydı.
• Somali: Korsanlar iş başında
Deniz korsanları, Somali açıklarında bir Ürdün gemisini kaçırdı. “Victoria” isimli gemide mürettebatın sayısı bilinmiyor ancak aralarında Kenyalı, Tanzanyalı ve bazı Asyalıların bulunduğu açıklandı.
Amerika
• Kolombiya: FARC teslim oluyor
40 yıldır hükümeti devirmek için savaşan solcu FARC örgütü komutanlarından Karina teslim oldu. Başına 800 bin dolar ödül konulan ve asıl adı Nelly Avila Morena olan Komutan Karina, hükümet tarafından Antioquia Eyaleti’nde işlenen bir dizi cinayet, adam kaçırma ve haraç olayından sorumlu tutuluyor. Karina’dan sonra FARC’nin aranan kadın gerilla liderlerinden Eldaneyis Mosquera’nın da teslim olduğu açıklandı.
• Venezüella: Sınır ihlali
60 kadar Kolombiya askerinin sınırı geçtiğini ileri süren Venezüella, Bogota yönetimini savaş kışkırtıcılığı ve bölgedeki istikrara zarar verme amacında olma ile suçladı. Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ise bu konuda araştırma yaptığını, komşuları ile iyi geçinmek istediklerini, iddaaların doğru olması halinde özür dileyeceklerini açıkladı.
• ABD: Bush’tan çağrı
ABD Başkanı George W. Bush, tüm Orta Doğu ülkelerine çağrıda bulunarak, İran ile Suriye'nin yalnız bırakılmasını istedi.
• Şili: Volkan uyandı
Ülkenin güneyinde 9 bin yıldır uyuyan bir volkan faaliyete geçmesiyle, yetkililer acil durum ilan ederek bölgeyi boşaltmaya başladı.
Asya
• Myanmar: Ban Ki-Moon ziyareti
Nergis kasırgası ardından yönetim uluslararası yardımı kabul konusunda daha esnek davranmaya başladı. Generaller yardım çalışmalarını, Batılıların değil Asyalıların yönetiminde olduğu taktirde kabul ediyorlar. BM Genel sekreteri Ban Ki-Mun Çarşamba günü ülkeyi ziyaret ederek, fırtınanın en etkili olduğu bölgeleri kontrol edecek.
• Çin: Toprak kayması
Geçen hafta 7,9 büyüklüğündeki depremin vurduğu Çin'de üç gün ulusal yas ilan edildi. Ülke çapında bayraklar yarıya indi; tüm eğlenceler iptal edildi. Çin’de depremin yerle bir ettiği Siçuan Eyaleti’nde meydana gelen toprak kaymasında ise 200 kadar kurtarma görevlisi toprak altında kaldı.
• Endonezya: Depremle sallandı
Sumatra adası 5,9'la sallandı. Deprem sonrası Cava Denizi ve Hint Okyanusu'nda tsunami alarmı olmadığı bildirildi.
• Filipinler: Tropik fırtına
Ülkenin kuzeyinde etkili olan tropik fırtına 12 kişinin ölümüne, 9 kişinin de yaralanmasına, 3 bin kadar evin de yıkılmasına yol açtı.
• Türkmenistan: Azerbaycan işbirliği
Doğal gaz zengini Türkmenistan'ın Lideri Kurbankulu Berdimuhammedov, Nabucco boru hattı projesini görüşmek üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. ABD destekli Nabucco projesi, Orta Asya doğal gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşımayı öngörüyor. Böylece Avrupa'nın enerji konusunda Rusya'ya bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.
Avrupa
• İspanya: ETA’dan haberli saldırı
Bilbao yakınlarındaki Getxo kentinde bomba yüklü bir kamyonet patlatıldı. Patlamadan önce ETA güvenlik görevlilerini arayıp, saldırıyı haber verdi.  Denizcilik Kulübünü hedef alan saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı fakat ciddi maddi hasar meydana geldi.
• İtalya: Çöp protestosu
Napoli'de çöplerin toplanmamasına kızan halk, durumu protesto için sokaklardaki çöp yığınlarını ateşe verdi.
•  Fransa: Hamas’la görüşme
Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas’la gayri resmi temas kurduklarını doğruladı. Fransa'nın bu açıklamasının ardından İsrail, Fransa'nın Hamas'a yönelik tutumunda değişiklik olmadığını bildirdi. Hamas ise birçok Avrupalı yetkiliyle iletişim içinde olduklarının altını çizdi.
• İrlanda: Misket bombaları
100’den fazla farklı ülkenin diplomatları sivillere ağır düzeyde zarar veren misket bombalarını yasaklayacak bir anlaşmaya varmak amacıyla İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir araya geldi. İnsani yardım kuruluşları yasak konusunda acil bir anlaşmaya varılmasını isterken, aralarında ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'in de bulunduğu üretici ülkeler, bu bombaların savaş alanlarında faydalı olduğunu söyleyerek yasağa karşı çıkıyorlar.
Ortadoğu
• İsrail: El Kaide’nin Filistin davası
El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'e ait olduğu belirtilen yeni bir bant kaydında, Filistin topraklarını kurtarmak için savaşmaya devam etme çağrısında bulunuldu. Filistin davasının, El Kaide'nin Batı'yla savaşının ve 11 Eylül saldırılarını düzenlemesinin en önemli nedeni olduğu da belirtiliyor.
• Irak: El Kaide operasyonu
Amerikan ordusu destekli Irak Silahlı Kuvvetleri’nin Musul kentinde El Kaide'ye yönelik başlattığı operasyonda 1100 şüpheli gözaltına alındı.
• FÖY: İslami Cihad’a darbe
Filistin güvenlik güçleri, Batı Şeria'da İslami Cihad örgütüne darbe indirdi, örgüt liderlerinden biri Cenin’de yakalandı.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 21 Mayıs 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67934

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de

Karel´den Mario´ya veda…

Kelimeler acı veriyor be Mario! Zormuş senin hakkında bir veda yazısı yazmaya oturmak. Biliyorum, seçmeye çalıştığım hiçbir kelime yaşadığım üzüntüyü aktarmaya yetmeyeceği gibi, seni anlatmaya da yetmeyecek. Bir de şu var. Bu yazıyı bitirip yolladığımda ve basılıp gazetede okuduğumda senin gitmiş olduğun kesinleşecek, oysa daha çok erken! Şu an ne isterdim biliyor musun, veda yazısı yerine senin başarılarını, yeni kitaplarını, söyleşilerini yazmak, seninle yine bir röportaj yapmak. Sevgili hocam, sevgili dostum, öykülerimi ilk okuyanım, edebi yönümü en çok destekleyenim, hiç tanımadığım yazarların hiç duymadığım kitaplarıyla beni tanıştıran.  İzlediği ilginç filmleri benimle paylaşan, tartışan… “Merhaba” diye başlarsın yaratıcı yazarlık derslerine, sonra eklersin “merhaba demek benden sana zarar gelmez demektir,” diye. Koca kalbinle kimseyi üzecek, kıracak bir söz dahi etmediğinden eminim. Günlerdir seni anıyorum. “Twitter’da olmalısın” deyip sana hesap açışımızı, özene bezene seçtiğin