Ana içeriğe atla

Eşcinseller artık Kaliforniya’da da evlenebilirler

Eşcinseller artık Kaliforniya’da da evlenebilirler
ABD’nin 38 milyonla en kalabalık nüfuslu, sosyal ve kültürel açıdan ülkeye öncülük etmesiyle tanınmış Kaliforniya Eyaleti’nin Yüksek Mahkemesi, tarihi bir kararla eşcinsel evliliklerin yolunu açtı. Cumhuriyetçi yargıçların belirleyici olduğu Yüksek Mahkeme, San Francisco’dakilerin başını çektiği eşcinsel grupların, ABD Medeni Kanunu’nda evliliğin ‘bir kadın ile bir erkek arasındaki birlik’ olarak tanımlanmasının ayrımcılık olduğunu ve bunun anayasaya aykırı olduğuna dair  itirazını haklı buldu. Eyalette 2000’deki referandumda ‘sadece bir erkekle bir kadının evliliği geçerlidir’ hükmü yüzde 61 oy oranıyla onaylanmıştı.
Mahkemenin üçe karşı dört oyla verdiği kararda, ‘evliliğin cinsel yönelimle bağlantılandırılmasının yasal olarak meşrulaştırılamayacağına’ hükmetmesi eşcinselleri sevindirdi.
Mahkemenin verdiği bu kararla eşcinsel evliliği yasal kabul eden Massachusetts'ten sonra ikinci eyalet olan Kaliforniya'da eşcinsel çiftler evlilik hazırlığına girişirken, dini ve muhafazakar gruplar olaya tepki gösterdiler. Mahkeme kararına itiraz eden İttifak Savunma Fonu, yeni referandum umuduyla kararın sonbahardaki seçime dek askıya alınmasını talep edeceklerini duyurdu. İtiraza rağmen mahkeme ısrar ederse eşcinseller 30 gün sonra evlenme hakkına kavuşabilecek.
ABD’de 26 eyalette eşcinsel evliliklere anayasa değişiklikleriyle engellenmiş durumda. Son yıllarda New York, Maryland ve Washington’daki eyalet mahkemeleri eşcinsel evliliğe izin verilmesi için açılan davaları reddetti. 43 eyalette ise tamamen yasak getirilmese de sınırlamalar var. Connecticut, Vermont, New Jersey ve New Hampshire’da eşcinsel birliktelikler ‘evlilik’ diye anılmamak kaydıyla tanınıyor ve çiftler federal değil ama eyalet yasalarına göre evli çiftlerin haklarından faydalanabiliyor.
Eşcinsel evliliklerinin 2004’te yasalaştığı tek eyalet olan Massachusetts’te 9500’den fazla eşcinsel çift dünya evine girdi. Kaliforniya’da aynı evi paylaşan 108.734 eşcinsel çift var. San Francisco Belediye Başkanı Gavin Newsom, mahkeme kararı ile ilgili olarak: “Bu insana saygıyla, insan haklarıyla ilgili. Eğer Kaliforniya yürürse, ulusun geri kalanı da onu izleyecektir.” dedi.
Hollanda 2001’de eşcinsel evliliklerin uygulandığı ilk ülke oldu ve ardından onu Belçika, Kanada, İspanya, Güney Afrika ve ABD’nin Massachusetts ve şimdi de Kaliforniya eyaleti izledi. İsrail, ülke sınırları dışında uygulanan eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımış olmasına rağmen ülke sınırları içerisinde eşcinsel evliliğe izin vermemektedir. Andorra, Avustralya, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İsrail, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Arjantin, Brezilya, Meksika ve ABD’nin bazı eyaletlerinde sivil birliktelik, eviçi partnerlik ve kayıtlı partnerlik evliliğin bir çok avantajını eşcinsel çiftlere sunmaktadır.
ABD 2008 başkanlık seçiminde demokrat partili başkan adayları Barack Obama veya Hillary Clinton’un seçimlerden zaferle çıkması durumunda ülke genelinde sivil birliktelik yasasının uygulamaya konulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Afrika
• Somali: Barış Gücü’ne saldırı
Afrika Birliği'nin barış gücü konvoyuna bombalı saldırı düzenlendi. Olayda bir sivil öldü.
• Zimbabve: Muhalif lider bu sefer donebilecek mi?
Güney Afrika’da bulunan Zimbabveli Demokratik Değişim Hareketi’nin (MDC) Lideri Morgan Tsvangirai, suikasta uğrama tehlikesine rağmen bu hafta ülkesine döneceğini açıkladı. Morgan Tsvangirai ülkesine dönerse, 27 haziranda yapılacak devlet başkanı seçiminin ikinci turunda Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin rakibi olacak. Tsvangirai, daha önce de ülkesine dönmeyi planlamış, ancak suikast ihtimali olmasını nedeni ile MDC’nin dönmesini tavsiye etmemesi üzerine kararından vazgeçmişti.
• Kenya: Büyücü diye yaktılar
Kenya’nın batısında bulunan Nyakeo köyünde, yüz kişilik kalabalık büyücülükle suçladıkları 15 kadını geceyarısı evlerinden toplayarak diri diri yaktı.
• Güney Afrika: Yabancılara yönelik
saldırılar tırmanıyor
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde işsizlik ve yüksek suç oranlarından sorumlu tutulan yabancı göçmenlere yönelik saldırılarda ölenlerin sayısı 42’ye ulaştı. Saldırıları önlemek için ordu devreye girdi. Bu sırada yabancılara yönelik şiddet olayları Johannesburg'un ardından Cape Town'a da sıçradı. Olaylara karışan 12 kişi gözaltına alındı. Mozambik, bu ülkeden kaçmaya çalışan vatandaşlarına yardımcı olmak üzere acil durum ilan etti. Mozambik Dışişleri Bakanı Oldemiro Baloi, 10 bin kişinin evine döndüğünü, binlerce Mozambiklinin sınıra akın ettiğini açıkladı.
Amerika
• ABD: Türkiye’ye övgü
 ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dolaylı İsrail-Suriye barış görüşmelerine aracılık yapan Türkiye’yi övdü. ABD’de bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile birlikte basının sorularını yanıtlayan Rice; “Terörizmin temelini ortadan kaldıracak bir barışı sağlamak için çaba göstererek merkezi bir rol üstlenen Türkiye gibi iyi müttefikleri olmasından dolayı ABD çok memnun” dedi.
• ABD: Barzani Washington’da
ABD’yi ziyaret eden Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüştü. Barzani, “Amerikan halkının Irak’a özgürlük getirmek için yaptığı fedakarlıklardan dolayı” teşekkür etti.
•  Brezilya: Güney Amerika Birliği kuruldu
Latin Amerika’daki 12 ülke, siyasi ve ekonomik entegrasyonu güçlendirmek amacıyla Güney Amerika Birliği’ni (Unasur) kurdu. Brezilya’nın ev sahipliği yaptığı zirvede, 12 ülkenin devlet başkanları, Unasur’u kuran anlaşmayı imzaladılar, ancak savunma ve ticaret konularında görüş birliğine varamadılar.
• Kolombiya: FARC kurucu lideri öldü
40 yıl önce sol eğilimli Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütünü kurarak ayaklanma başlatan “dünyanın en yaşlı komünist gerillası” Manuel Marulanda öldü. Uzun süredir ağır hasta olduğu söylentileri dolaşan Tirofijo lakaplı, asıl adı Pedro Antonio Marin olan 1928 doğumlu FARC liderinin daha önce 17 kez öldüğü iddia edilmişti.
• Kolombiya: Deprem ile sarsıldı
Kolombiya’da 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre 6 kişinin öldüğü depremde 8 kişi yaralandı. Başkent Bogota’da bazı binalar çöktü, depreme bağlı toprak kaymaları meydana geldi.
• ABD: Hortum
Colorado Eyaleti’nin Weld bölgesinde çıkan hortumda ilk belirlemelere göre bir kişi öldü, 13 kişi yaralandı
• ABD: Guantanamo’yu kapatamıyoruz
Senato’da soruları cevaplayan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Guantanamo Cezaevini kapatmak istediklerini, böylece 70 tutukluyu ülkelerine gönderilebileceklerini, ancak sorunun bu ülkelerin bu kişileri kabul etmeyecek ya da salıverecek olması olduğunu ifade etti
Asya
• Rusya: ABD’ye kınama
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Çin gezisinde, iki ülkenin lideri ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da füze savunma sistemi kurma planlarını uluslararası silahsızlanma çabalarını engelleyeceği gerekçesiyle kınadıklarını açıkladı. İki lider ayrıca Çin’e, Rusya’nın yardımıyla bir milyon dolar değerinde nükleer tesis kurulacağını açıkladı.
• Türkmenistan: Başkanlık yedi yıla çıkarıldı
Başa geçen devlet başkanının uzun vadeli amaç ve planlarını hayata geçirmesine olanak tanımak için devlet başkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılıyor.
• Gürcistan: Seçim gerilimi sürüyor
21 Mayıs'ta yapılan parlamento seçimlerinde iktidardaki Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 59,9 oyla 150 sandalyenin 120'sini aldı. Seçimlere hile karıştığı iddiasıyla sonuçlarını tanımayan muhalefet partileri parlamento seçimlerinin yenilenmesini istedi.
• Azerbaycan: Petrol boru hattı
Azerbaycan ve Ukrayna Cumhurbaşkanları 1 Haziran tarihinde, Hazar petrollerini Karadeniz’den Kuzey Avrupa’ya taşıyacak Odessa-Brodi petrol boru hattı hakkında görüşmelere başlayacaklarını açıkladılar.
• Myanmar: Yardım artık serbest
Ülkeyi vuran Nargis Kasırgası’nın üzerinden 20 gün geçmesinin ardından, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, askeri cuntanın tüm yardım malzemelerinin ve ekiplerinin ülkeye girişini serbest bıraktığını açıkladı.
• Çin: Ölü sayısı artıyor
Başbakan Ven Ciabao, 12 Mayıs’ta meydana gelen depremde can kaybının 60 bini geçtiğini, bu sayının 80 bin ve üzerine çıkabileceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon depremin merkez üssüne hareket etti.
Avrupa
• Almanya: AB anayasası onaylandı
AB anayasası olarak kabul edilen Lizbon Anlaşması, Alman Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından onaylandı. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Köhler'in imzası gerekiyor.
• KKTC: Tartışmalı tatbikat
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa ve Yunanistan 2-6 haziran tarihleri arasında uluslararası sularda “Argonaftis” isimli ortak tatbikat düzenleyeceklerini açıkladılar. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, karara tepki göstererek, bu tatbikatın 21 Mart sonrası ve Lokmacı Kapısı’nın açılmasıyla başlayan süreci zedeleyeceğini vurguladı.
• Fransa: Seçime Türk aday
Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Yavuz Mildon, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin gelecek hafta Strasbourg’da yapılacak başkanlık seçiminde aday oldu. Seçimin en favori adayı olarak gösterilen Mildon’un seçilmesi durumunda ilk defa bir Türk vatandaşı halk tarafından seçilmiş vekillerden oluşan bir Avrupa kurumunun başına geçecek.
• Fransa: ETA’ya darbe
İspanya’nın ayrılıkçı terör örgütü ETA’ya yönelik Fransa’da düzenlenen operasyonda, aralarında örgütün “1 numarası” olarak bilinen “Thierry” lakaplı Francisco Javier Lopez Pena’nın da bulunduğu dört örgüt üyesinin yakalandığı açıklandı.

Ortadoğu
• İsrail: Finkelstein’a giriş izni yok
İsrail’e yönelik sert eleştirileri ile tanınan, ABD ve İsrail’deki Yahudileri “Holokost’u siyasal ve ticari kazanç için kullanmak” ile suçlayarak Yahudi grupları kızdıran ABD’li profesör Norman Finkelstein İsrail’e giremedi. Bu yıl Lübnan’ı ziyareti sırasında Hizbullah’la temas kurduğu gerekçesiyle Tel Aviv’de havaalanından geri gönderilen Finkelstein, Haaretz Gazetesi’ne yaptığı açıklamada İsrail’in düşmanı olmadığını, İsrail-Filistin barışını desteklediğini açıkladı.
• Irak: El-Kaide operasyonu
Irak hükümeti Musul'da yapılan operasyonda El Kaide'nin Irak kanadının çökertildiğini duyurdu. Bağdat'ta ise Mukteda es Sadr'ı destekleyen Şii mahallelerine operasyon yapıldı. Bir Sadr hareketi yetkilisi, Irak ordusunu Sadr mahallesinde sivillere zulüm yapmakla suçladı, halktan gelen şikayetlerin bağımsız bir parlamento komisyonuna ulaştırmasını isteyeceklerini açıkladı.
Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 28 Mayıs 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67992

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

The one question people asked me when I got home from Turkey - Tami Sussman

If I had been handed a hundred dollars for every Australian Jew who asked me if I was worried about travelling to Turkey in July due to antisemitism, I would have been able to fly business class. Qantas business class. Add another hundred for every Jew who asked me how I could justify supporting the Turkish economy in the current climate and I could have made it a return flight.  Instead, I found myself wedged between my screaming children in economy with separate  Bluey theme songs blasting through unsynced iPads, reassessing every life choice that had brought me to this point. Reproducing with their half-Turkish Sephardi father Yosi “because he is very good looking” suddenly seemed like a questionable decision made by a naive 30-year-old who didn’t consider the inevitable trip we’d have to make in order for the children to meet their great grandmother, aunts, uncles and cousins who don’t travel further than Madrid.  The honest truth is yes, I was worried about antisemitism. I had rea