Ana içeriğe atla

15 Kasım kurbanları New York’da anıldı

Türk Yahudilerinin Amerikalı Dostları Derneği’nin, 23 Ekim akşamı New York’taki Congregation Magen David Sinagogu’nda düzenledikleri tören ile 15 Kasım 2003 terör kurbanları ile başka bir terör olayında öldürülen Yasef Yahya ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Alp Alkaş da anıldı.


15 Kasım 2003 tarihinde bomba yüklü araçlar Neve Şalom ve Şişli Sinagoglarına saldırdıklarında 27 kişinin ölümüne sebep olmuş, 300’den fazla kişiyi yaralamıştı. Bu acı saldırıların üzerinden tam on yıl geçti. İbrani takvimine göre 23 Ekim çarşamba gününe denk gelen tarihte terör kurbanları İstanbul’da olduğu gibi New York’ta da anıldılar.
Türk Yahudilerinin Amerikalı Dostları (American Friends of Turkish Jewry, AFTJ) Derneği, New York’ta Congregation Magen David Sinagogu’nda bir anma etkinliği düzenledi. AFTJ derneği üyeleri ve misafirleri gecede 15 Kasım kurbanlarını, 2003 yılında Şişli’deki muayenesinde antisemit bir saldırıya kurban giden diş hekimi Yasef Yahya’yı ve geçtiğimiz sene aramızdan ayrılan Alp Alkaş’ı andılar.
Yaklaşık 40 kişinin katıldığı anma töreni toplu okunan Arvit duasıyla başladı. David Hasday’ın hazırladığı sunumda, 15 Kasım saldırıları belge ve resimlerle anlatıldı, tüm kurbanların adları ekrana yansıtıldı. Anma törenini yöneten Sedat Behar, terörün hayatımıza etkileri ve buna karşı alınması gereken tedbirlerden bahsettiği bir konuşma gerçekleştirdi. Katılımcılardan Şeyla Azuz, genç yaşta kaybettiğimiz Alp Alkaş’ı ve bu kaybın yaşattığı zorlukları duygusal bir konuşma ile anlattı. New York’taki Türk Yahudi Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen Rav Nissim Elnekave, tüm kayıplar için Eşkava okudu, Divre Tora ile değerli mesajlar verdi. Birlik ve beraberliğin önemini, özellikle bu gibi zor zamanlarda birliğin artarak devam etmesinin gerekliliğini vurguladığı konuşmasının ardından mum yakma töreni gerçekleştirildi. Program, konukların duygu, düşünce ve anılarını paylaşmaları ile son buldu.
Telefonla görüşlerini paylaşan AFTJ Başkanı Roni Palti, “Terör, din, dil, ırk ayrımı yapmadan günümüzün tüm demokratik toplumlarını tehdit etmektedir. 2003 yılında ve geçmişteki terör eylemlerinde hayatlarını kaybedenleri anarak, terörün her türlü şeklini tekrar tekrar kınıyoruz,” dedi.

Karel Valansi 31 Ekim 2013

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Yahudi Kültürü Avrupa Günü: İris ile Eran temsili düğün töreni ile yeniden evlendi

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında bu sene Neve Şalom Sinagogu’nda temsili bir Yahudi düğünü düzenlendi. İris ve Eran’ın düğünü açıklamalar eşliğinde gerçekleşirken, gazetemizin fotoğraf editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı sergisi de yer aldı 26 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nu dolduran farklı kesimlerden misafirler, on beş gün önce evlenen İris ve Eran’ın temsili düğün törenini izlemek için bir araya geldiler. Sinagogun girişinde Şalom Gazetesi Fotoğraf Editörü Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ adlı sergisi gelenleri karşıladı. İlgi ile gezilen sergide sanatçı, İstanbul Yahudi Cemaati’nin dini ritüellerini fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetlerini tanıtan fotoğraflar, Sefarad, Aşkenaz ve İtalyan Yahudilerinin dini yaşam döngüsünü konu alıyor. Gerçek bir düğün törenini öncesinde olduğu gibi genç kızlar gelenleri şeker dolu bonboniyerlerle karşıladılar ve anı