Ana içeriğe atla

Karel Valansi, an interview by Pamira Bezmen

Growing up, Karel believed her ultimate goal was to continue her father’s fragrance business or revive her grandfather’s detergent factory. She chose to major in business administration without questioning herself. But, once she started with her studies, she began having doubts. She took various courses from finance to tax systems in order to understand what she would like to become.  From there, things took a different turn for her.

Here is how she tells her story:
"Every summer I would work in a different sector.  Each time I would come to the conclusion that this was not what I wanted. I had an excellent list of the jobs that I was not passionate about and I did not know what I really wanted. I loved writing essays in school but writing was just a hobby for me. I did not have any intentions of becoming an author, writing all day, alone, and without any guarantee of success. After graduation I worked as an auditor for a year at PriceWaterhouseCoopers. Within a year, it became clear to me that this was not what I wanted, either."

Then one day, a series of coincidences led her to taking on an assignment as a translator for Shalom Newspaper.  She found the subject matter very interesting and began following the developments in the Middle East, mostly in Israel. A few months later she wrote a 1300 word piece on the new security fence of Israel.  
As time passed, she became very passionate with the developments in international politics, especially with Iran’s nuclear ambition and the mystery of Lebanon’s Hariri assassination.

Karel Franco Valansi. Columnist, Shalom Newspaper. Professional Headshots by Pamira Bezmen Photography. www.pamirabezmenphotography.com


Karel Franco Valansi. Columnist, Middle East and International Politics. Shalom Newspaper.  Professional Headshots by Pamira Bezmen Photography. www.pamirabezmenphotography.com














At the time the newspaper did not have thorough coverage of non-Middle Eastern news.  She introduced a new feature which filled the gap in international news. She prepared this feature for four years. In 2011, she started to write her own column, ‘Objektif’. In 2007, she was in charge of selecting the news for the world news section and become editor of all three world news pages.

Karel says:
"Today when writing the ‘Objektif’ column, I am putting more emphasis on interviews, along with special coverage of the news, and non-political pieces.
Since 2012, I have been writing for Shalom Magazine (Şalom Dergi) as well. In order to develop my writing skills I began taking creative writing classes from Mr. Mario Levi, the author of ‘Istanbul was a fairytale’ for over a year now."


"I love my job. Sometimes it can be really challenging to try to contact an Israeli minister in the parliament, but at the same time I find it fascinating to talk to people with vast knowledge in their fields and find out about their ideas on the current subject matters."

"My ultimate goal is to write for a leading newspaper in Turkey. Once I achieve that, I want to enter the international arena and become an internationally accredited journalist."

Karel Franco Valansi. Columnist, Middle East and International Politics. Shalom Newspaper.  Professional Headshots by Pamira Bezmen Photography. www.pamirabezmenphotography.com
With that goal in mind, Karel is pursuing her graduate degree at Kadir Has University International Relations Graduate Program.  The faculty offers her what she's seeking: a specialization on history and theory of international relations, the Middle East, terrorism, religion and identity.

Karel brings her multilingual and multicultural background into her work, perspective and studies.  She lived in Mexico as a child and went to primary school there. She later graduated the French high school Notre Dame de Sion in Istanbul, and took Italian at Koç University. She has the ability to read and communicate in Spanish, French, and Italian, as well as Turkish which is her mother tongue, and of course English. She describes herself as a hard working, ambitious, strong-willed, and passionate individual.  Knowing her in person, I have nothing to add but praise and admiration.

I wish Karel the best of luck in all her endevors, as I know she will do well in whatever she aspires to.  I trust that her kind heart and able mind will bring to the Middle Eastern political and news community what it's grossly lacking: an honest and balanced perspective that will invite nations and ethnicities to a place of peace and mutual tolerance, and may I dare say, love and kindness.

- Pamira
  
You can find Karel at the following links:
Twitter: https://twitter.com/karelvalansi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/pub/karel-valansi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de

Karel´den Mario´ya veda…

Kelimeler acı veriyor be Mario! Zormuş senin hakkında bir veda yazısı yazmaya oturmak. Biliyorum, seçmeye çalıştığım hiçbir kelime yaşadığım üzüntüyü aktarmaya yetmeyeceği gibi, seni anlatmaya da yetmeyecek. Bir de şu var. Bu yazıyı bitirip yolladığımda ve basılıp gazetede okuduğumda senin gitmiş olduğun kesinleşecek, oysa daha çok erken! Şu an ne isterdim biliyor musun, veda yazısı yerine senin başarılarını, yeni kitaplarını, söyleşilerini yazmak, seninle yine bir röportaj yapmak. Sevgili hocam, sevgili dostum, öykülerimi ilk okuyanım, edebi yönümü en çok destekleyenim, hiç tanımadığım yazarların hiç duymadığım kitaplarıyla beni tanıştıran.  İzlediği ilginç filmleri benimle paylaşan, tartışan… “Merhaba” diye başlarsın yaratıcı yazarlık derslerine, sonra eklersin “merhaba demek benden sana zarar gelmez demektir,” diye. Koca kalbinle kimseyi üzecek, kıracak bir söz dahi etmediğinden eminim. Günlerdir seni anıyorum. “Twitter’da olmalısın” deyip sana hesap açışımızı, özene bezene seçtiğin