Ana içeriğe atla

Rusya'nın Sesi radyosunda İsrail seçimlerini konuştuk

İsrail seçimlerini değerlendirdiğim radyo yayınının ses kaydı için:http://tr.sputniknews.com/analiz/20150320/1014549860.html
Seçim sonuçları Netanyahu'nun Söylemlerini Yumuşatacak Mı?İsrail'in seçim sonuçlarını değerlendiren Şalom gazetesi yazarı Karel Valansi, "Güvenlik, İsrail için her zaman öncelikli konu. Netanyahu bunu kullanarak seçim sonuçlarını belirledi" dedi.
İsrail'de erken genel seçimin galibi, Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud partisi oldu. İşçi Partisi — Kadima ittifakıyla oluşan Siyonist Birlik'in birinci çıkması beklenirken, Netanyahu dördüncü kez Başbakanlık koltuğuna oturdu.
Peki İsrail toplumunun sandıkta verdiği mesaj neydi? Sonuç, Netanyahu'nun sert Filistin söylemini yumuşatabilir mi? İsrail Başbakanı ile ABD Başkanı Obama arasında yaşanan gerilim yeni dönemde ne ifade ediyor? Bu soruların yanıtını Şalom Gazetesi yazarı Karel Valansi, Radyo Sputnik'e verdi.

"İSRAİL HALKI STATÜKODAN MEMNUN DEĞİL"
Sandıktan çıkan sonucun, İsrail halkının statükodan memnun olduğunu göstermediğini ifade eden Valansi şöyle konuştu:
İsrail'de yaşayan Arap vatandaşların nüfusun yüzde 20'sini oluşturduğunu belirten Valansi, Netanyahu'nun seçim esnasında "Araplar oy veriyor. Sağ iktidar elden gidiyor" diyerek ayrımcı bir dille propaganda yaptığını söyledi."İsrailliler değişim istedikleri için meydanları doldurmuşlardı. Fakat, oylar ‘Kimi Başbakan görmek istiyorum' mantığından çok ‘Kimi Başbakan olarak görmek istemiyorum' mantığıyla verilince yeterince sağ olarak görülmeyen, kazanma şansı düşük olan partiler oy alamadı. Dolayısıyla Siyonist Birlik ile Likud arasında bir çekişme gerçekleşti. Fakat güvenlik İsrail için her zaman öncelikli konu. Netanyahu da bunu kullandı ve bu da seçim sonuçlarını belirledi. Netanyahu'nun karşısında Herzog biraz amatör kaldı. Güvenlik konusunda net bir duruş sergilemedi. Sadece sosyal adaleti öne çıkardı. Bu da yeterli gelmedi. Netanyahu seçimlerden önce ‘İsrail toprakları bir daha bölünmeyecek', ‘Benim başbakanlığımda Filistin devleti kurulmayacak' dedi."

"ABD-İSRAİL İLİŞKİLERİ SIKINTILI DEVAM EDECEK"
Peki yeni dönemde İsrail'in Filistin politikalarında bir yumuşama söz konusu olabilir mi? Valansi, bu soruya da şu yanıtı verdi:
"Söylemlerde bir yumuşama oldu bile. "Benim başbakanlığımda Filistin devleti kurulmayacak" sözü seçimlere yönelik olarak sarf edilmişti. İsrail bir şekilde ABD'nin iki devletli çözüm önerisine ayak uydurmaya çalışıyor. Baskılar doğrultusunda bir takım adımlar atılsa bile. Yakın zamanda bir çözüm göremiyorum. İki taraf da statükodan memnun."
"Obama ile Netanyahu ilk günden beri birbirlerinden hoşlanmadıklarını belli ettikler" diyen Valansi'ye göre, ABD ve İsrail ilişkileri sıkıntılı bir şekilde devam edecek.


Rusya'nın Sesi radyosu 20 Mart 2015 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de