Ana içeriğe atla

Şalom’s Valansi: Erdoğan would be first leader to visit Gaza via Israel

December 28, 2015, Monday/ 16:51:44/ DOĞAN ERTUĞRUL




Şalom’s Valansi: Erdoğan would be first leader to visit Gaza via IsraelKarel Valansi, a political columnist with Turkish-Jewish weekly Şalom newspaper, told Today's Zaman in an exclusive interview on Monday that if the negotiation between Turkish and Israeli decision makers manages to restore ties between Ankara and Tel Aviv, there is a great chance President Recep Tayyip Erdoğan will consider reviving a plan to make his postponed visit to Gaza, which would make him the first foreign leader to enter Gaza through Israel.
“I believe this trip [of Erdoğan to Gaza] will take place if relations are restored. If Erdoğan goes to Gaza, this will be such an amazing development that no one will pay attention to where he enters from. The emir of Qatar [Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani] once entered [Gaza] through Egypt. However, to enter Gaza he does not have any other option [other than Israel], unless relations with Egypt are restored,” Valansi stated.
President Erdoğan has stated several times in the past few years that he has plans to visit Gaza soon and that authorities are having talks with officials in Gaza to make this trip possible. However, no such trip has taken place yet.

Israeli officials said in early December that the two countries had reached a preliminary agreement to normalize relations, including the return of ambassadors to both countries, during a recent meeting in Switzerland between the incoming head of Israel's Mossad intelligence agency, Yossi Cohen; a special Israeli envoy, Joseph Ciechanover; and Turkish Foreign Ministry Undersecretary Feridun Sinirlioğlu.
A Turkish official speaking to Reuters confirmed the deal, saying Turkey is making progress in talks with Israel and a final deal to restore ties will not take long.
Valansi stated she is not sure if Israeli leaders will allow Erdoğan to use Israeli soil to enter Gaza.
“This is the main question here. This kind of permission has never been granted to any other leader before. If Erdoğan is given it, he will be the first. Moreover, Israelis are aware of the AK Party's [Justice and Development Party] discourse, which is full of hatred. It is too early to make any prediction about this,” Valansi stated.
Valansi also noted that Turkish society is not ready to hear Israel-friendly statements, and moves from Turkish politicians and criticism of the words from the spokesperson for Turkey's ruling AK Party, Ömer Çelik, proved this right.
“[The AK Party's] years-long efforts to portray Israel as a ‘baby killer' or ‘terrorist state' and to turn the Palestine-Israel conflict into a war of two religions in the minds of the people yielded fruit, naturally. In order to change this [negative image], a lot of effort must be exerted [by the AK Party government],” Valansi added.
Çelik said on Dec. 20 that there is no concrete agreement between Turkey and Israel to normalize bilateral relations, which deteriorated following an Israeli raid on a Turkish aid ship in 2010, but stated that “Israel and the Israeli people are friends of Turkey.”
“There is no concrete agreement, [or] anything that has been signed. Efforts have been ongoing for a draft [text],” Çelik said, adding: “The Israeli state and Israeli nation are a friend of Turkey. The criticisms we have made up until now were about the Israeli government's extreme acts, acts we don't see as legitimate,” Çelik said.
Today's Zaman 28 December 2015

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Her yaşam bir roman - Panama´daki Türk Yahudileri

Panama´da hızla büyüyen bir Yahudi yaşamı var. Café con Teclas kitabının yazarı gazeteci Sarita Esses´in yanı sıra Antakyalı Eli Cemal, Mersinli Musa İlarslan, Trakya kökenli Julia Kohen de Ovadia ve kuzeni İstanbullu Çela Alkabes de Eskinazi ile göç hikayelerini ve Panama´daki yaşamlarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. Julia Kohen de Ovadia İstanbul doğumluyum. Babam Çanakkaleli Aron Kohen, annem ise Çorlulu Suzi Bahar.  Seneler evvel büyükbabamın eltisi Meksikalı Sultana genç yaşta çocuksuz dul kalınca küçük teyzem Donna’yı yollamasını istedi anneannemden. Donna da Sultana teyzesiyle yaşamak için Meksika’ya gitti. Orada eniştem Moises Mizrachi ile tanıştı ve evlenerek Panama’ya taşındı. Büyükbabam Nessim Bahar vefat edince anneannem Coya, ablam Malka ile iki aylığına kızını görmeye Panama’ya gitti. Ancak orada ablam eniştemle tanıştı, evlendi ve hayatını Panama’da kurdu. Dört çocuğu ve on torunu var. Ablamın düğünü için Panama’ya geldiğimizde ben Saint Pulcherie’de

Bu yılki Elküs Marküs ödüllerine Şalom damgasını vurdu

İki yılda bir düzenlenen ancak pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştirilemeyen Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödül Töreni 30 Mart akşamı çevirim içi olarak gerçekleştirildi. Bir çok dalda ödüllerin dağıtıldığı gecede Şalom Dergi ve Şalom yazarlarına da ödüller yağdı. Fakirleri Koruma Derneği’nin Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödül Töreni 30 Mart Çarşamba akşamı Zoom üzerinden gerçekleştirildi. İki yılda bir düzenlenen ödül töreni pandemi nedeniyle planlandığı gibi Mart 2020 yılında gerçekleştirilememişti. Ödül töreni dört yıllık zorunlu bir aradan sonra çevirim içi bir törenle sahiplerine teslim edildi, başarıları ödüllendirildi.  Türk Yahudi Toplumunun yegane ödül veren kurumu olan Fakirleri Koruma Derneği, bu ödülü 1916 yılında, dönemin ABD İstanbul Büyükelçisi Abraham Elküs ve Gertrude Elküs’ün henüz 16 yaşındayken hayatını kaybeden kızları Jane Selma Elküs’ün anısını yaşatmak için vermeye başlamıştı. Davranışlarıyla hayranlık uyandıran kişileri onurlandırmak ve bu kiş