Ana içeriğe atla

Shai Cohen: “Tarihi sinagogda dini ritüellerin yeniden yerine getirilebilecek olması, oldukça anlamlı”

Türk Yahudi Toplumu pazar günü tarihi bir güne şahitlik ettiler. İstanbul Hasköy´de bulunan ve yıllardır kalıp atölyesi olarak kullanılan tarihi Abudaram (Parmakkapı) Sinagogu, dua ve şarkılarla yeniden aslına dönmeye hazırlanıyor. Türk Yahudi Toplumunun uğraşları sonucu tahliye edilen kiracı sonrası boşalan sinagog temizlenerek bugüne hazır edildi. Bugüne katılan, İsrail’in İstanbul Konsolosu Shai Cohen düşüncelerini Şalom ile paylaştı:

“Çok duygusal bir gün yaşıyoruz. Tarihi bir olay bugünkü. Türk Yahudi Toplumunun kendi mallarını geri alma becerisini de belirtmek gerek. Ayrıca devletin, genelde azınlıkların ve bu örnekte olduğu gibi Yahudilerin mallarını geri almalarına ilişkin olumlu duruşlarını da gösteriyor. Toplum içindeki hoşgörü ve birliği göstermesi açısından da çok önemli bu duruş. İsrailli bir diplomat olarak bunun çok duygusal bir olay olduğunu, İsrail halkı için büyük anlam taşıdığını eklemeliyim. Umarım sinagog restore edilebilir ve tekrar kullanıma başlar. Tarihi bir bina olduğu için, 500 yıllık bu binada dini ritüellerin yeniden yerine getirilebilecek olması, oldukça anlamlı.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“Çok eğlendim, teşekkür ederim, hoşçakalın…”

Yılın başında Tiyatrokare tarafından sahnelenen ve oldukça tartışma yaratan ‘Onca yoksulluk varken’ piyesi ve geçtiğimiz ay vefat eden Meksikalı ünlü yazar Carlos Fuentes, ölümünden 32 yıl sonra Romain Gary’yi edebiyat dünyasından günlük hayatımıza taşıdı 2Aralık 1980, Paris’te bir apartman dairesi. Yatak odasına yerleştirdiği dev Menora’nın gölgesinde hayatının son rolünü oynamak için intiharı seçen biradam. Bu kişisel seçimle, bir savaş kahramanı, başarılı bir diplomat, ünlü bir film yönetmeni ve senarist hayata veda etmiş oldu. Ancak daha da önemlisi, Fransız edebiyatı tek bir kurşunla iki önemli yazarını birden kaybetti; Romain Gary ve Emile Ajar .

Bu çocuğa dikkat! Adını çok duyacaksınız

Ralfi Kanyas ile tanıştırmak istiyorum sizleri. Çok özel bir genç. 22 yaşında hem medya iletişim üçüncü sınıfta okuyor hem de Hürriyet Ege’de muhabir olarak çalışıyor. 16 yaşında karşıdan karşıya geçerken bir arabanın çarpmasıyla hayatı değişiyor. Tekerlekli iskemleye bağlı kalmanın tüm zorluklarına rağmen hayata daha da sıkı tutunuyor. Başta zorluk çekse de önce ailesi sonra da arkadaşları ona güç veriyor ve engel tanımaz oluyor. Şimdi hem katıldığı gönüllü çalışmalarla, hem de gazete yazılarıyla engellilerin hayatında bir fark yaratmaya çalışıyor. Geleceğin başarılı gazetecisini şimdiden tanıyın istedim. Karel Valansi