Ana içeriğe atla

Roma’da Avrupa Yahudilerinin sorunları tartışıldı

Avrupa’nın 18 farklı ülkesinden gazeteci, sosyal medya uzmanı ve iletişim konusuyla ilgilenen Yahudi toplum yöneticileri, İtalya’nın başkenti Roma’da üç günlük bir seminere katıldı. Etkinlikte katılımcılar Avrupa Yahudilerinin güncel sorunlarını ve iletişimde sosyal medya kullanımı konusundaki tecrübelerini paylaştı, uzmanlardan bu konularda eğitim aldı.


İtalya’nın başkenti Roma, 11-13 Mart tarihleri arasında İlk Avrupa Yahudi Medya ve İletişim Toplantısına ev sahipliği yaptı. Benim de katıldığım, konusunda ilk kez düzenlenen toplantıda, gazeteci, sosyal medya uzmanı ile iletişim ve sosyal medya konusuyla ilgilenen Yahudi toplumlarından yöneticiler toplumlarında yaşanan sorunları ve bu sorunları çözmek için geliştirdikleri stratejileri paylaştı.
Pitigliani Yahudi Toplum Merkezinde düzenlenen üç günlük toplantının ev sahipliğini Roma Yahudi Toplumu Başkanı Ruth Dureghello üstlendi. European Council of Jewish Communities ve American Jewish Joint Distribution Committee’nin UJA Federation of New York desteğiyle düzenlediği toplantıya Almanya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İsrail, İtalya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Türkiye’den 48 kişi katıldı.
Her katılımcı ülkesinde yaşanan sorunlarla Yahudi toplumunun yaşadığı sorunları aktardı ve diğer katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Katılımcılar ayrıca tecrübelerini, sorunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri de paylaştı. Paylaşımlar sayesinde katılımcılar hem Avrupa Yahudi toplumların yaşadığı sorunları öğrendi, hem de aşırı sağın, popülist politikacıların ve yabancı düşmanlığının giderek arttığı Avrupa’nın güncel durumunu tartışabildiler. 18 farklı ülkeden gelen 48 katılımcı ayrıca Yahudi toplumu içinde ve sosyal medyayı kullanarak nasıl iletişimi geliştirebileceklerini, sosyal medya ve iletişim uzmanlarından öğrendiler.  
Roma’daki Yahudi Toplum Merkezi uzun namlulu askerler ve zırhlı araçla korunuyordu. Toplantıya katılanlarla yaptığım konuşmalarda Roma Yahudi Toplumunun da ana sorunun güvenliği sağlamak olduğunu öğrendim. Bir diğer öğrendiğim ise Roma Yahudilerinin şehirdeki varlığının 22 asır geriye uzandığı oldu.
Bizler kadar farklı toplumlardan gelenler bir arada olunca sorunlar da farklılıklar gösteriyor. Ancak yeni antisemitizm olarak adlandırılan İsrail karşıtlığı ve antisemitizmin sosyal medya aracılığıyla görünürlüğünün artması ortak sorun olarak ön sıralarda yer alıyor. Kendi ülkelerinin iç sorunları, toplumlarının finansal sorunları ve gençlerin ilgisinin yetersizliği sıkça paylaşılan diğer sorunlardı. Yeni bir sorun ise yaşlı nüfusta ortaya çıkan yalnızlık hali ve bunun getirdikleri idi. Gençlerin ülkeden göç etme oranının yüksek olduğu toplumlarda, tek başlarına kalan aile büyüklerinin yalnızlığa bağlı sorunları çözülmeye çalışılıyor, özellikle bayramlarda ve şabatlarda yalnız kalmamaları için çaba sarf ediliyor. 
Karel Valansi, Şalom gazetesi 21 Mart 2018 http://salom.com.tr/haber-106244-romada_avrupa_yahudilerinin__sorunlari_tartisildi.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Democratya!* İsrail’de Kırmızılı Kadınların Direnişi

2022 yılı sonunda göreve başlayan, Binyamin Netanyahu liderliğindeki yeni hükümet, İsrail tarihinin en aşırı sağcı ve dindar partilerinden oluşuyor. Bu koalisyon, kuruluşundan bu yana kendini Orta Doğu ’ nun tek demokrasisi olarak tanımlayan İsrail’in geleceği ve demokratik yapısı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu tehditler bir çok farklı koldan ilerliyor.    Netanyahu ’ nun uzun süredir basını kontrol altına alma çabası demokrasinin ifade özgürlüğü ilkesini tehdit ediyor. Filistinliler dahil azınlık gruplarının, LGBTQ+ toplumunun ve kadınların kanun önünde eşitliğini ihlal edecek yasa tasarıları , demokrasinin bir diğer önemli prensibi olan eşit haklar ilkesini tehdit ediyor. İsrail ’ de yürütme ve yasama erkleri her zaman hükümet tarafından kontrol edilmekte. Yüksek Mahkeme, iktidar partilerinin gücünü kontrol eden ve anayasa görevini yerine getiren Temel Yasaların uygulanmasını güvence altına alan tek  kurumdur. Ancak yeni hükümet yasama üzerinde sınırsız güç sahibi olmak için Y

Yahudi Cesaret Ödülü üzerine

24 Haziran 2018 seçiminde CHP’den Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, 16 Ağustos’taki Twitter paylaşımlarıyla isim kullanmadan hükümete yönelik eleştirilerini sıraladı. Bu eleştirilerinin arasında “Siz, yaptığınız hizmetlerle Yahudi Cesaret Ödülüne lâyık görülen ve bu ödülü kendine lâyık görenlersiniz” ifadesine de yer verdi.  İnce’nin bu paylaşımı bu konudaki ilk çıkışı değildi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, partisinin Yalova Merkez İlçe 10. Olağan Kongresi’ndeki konuşmasında da “Dünyada ‘Yahudi Cesaret Ödülü’ ya da diğer adıyla ‘Davut Yıldız’ı alan tek Müslüman, Recep Tayyip Erdoğan’dır,” demişti.  İnce, 2013 yılında yaptığı bir başka konuşmada ise bu sefer Türkiye’nin Rum vatandaşlarını kızdırmıştı. “Atatürk olmasaydı, (…) adınız Ahmet, Hasan, Hüseyin olmazdı, Dimitri, Yorgo olurdu. Bunları doğru bilmeleri lazım” demiş, gelen tepkilerin ardından Twitter hesabından “Benim gibi askerlik yapan, vergi veren, Cumhuriyet’e inanan, vatandaşımız olan Yorgo ve Dimitri’leri kastetm