Ana içeriğe atla

İsrail bu anlaşmadan ne kazandı? (VATAN)

Türkiye ve İsrail arasında bugün deklare edilen mutabakat ile yeni bir sayfa açıldı. Anlaşmanın özellikle İsrail açısından merak edilen boyutlarını Şalom Gazetesi Dış Politikalar Uzmanı Karel Valansi'ye sorduk.


Vatan Özel/Eren Yetişkin
Mutabakatın detaylarını tam anlamıyla bilmemekle birlikte, açıklanan kısmıyla Türkiye'nin kazanımlarının daha önde olduğunu gösterdi. Peki bu anlaşmadan İsrail ne kazandı?
İsrail açısından Türkiye ile normalleşme sürecine girmek önemliydi. Türkiye'de kazanım olarak okunan gelişmelerde İsrail'in bir kaybının olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Her şeyden önce Gazze'nin deniz ablukası devam ediyor. Ambargo hafifletilmiş olabilir zaten daha önce de İsrail'in Aşdod Limanı'ndan Gazze'ye insani yardımlar ulaşıyordu. Herhangi bir değişiklik olmadı. Bu açıdan İsrail'in mevzi kaybettiğini söyleyemeyiz. 
'DAVALARIN DÜŞMESİ BÜYÜK KAZANIM'
Şimdilik İsrail için söyleyebileceğimiz en önemli kazanım Mavi Marmara'ya baskın yapan askerlere açılan davaların düşmesi. O konu Türkiye'de konuşulmuyor ama o davalardan vazgeçilmiş olabilir. İsrail için oldukça önemli bir konu.
'EKONOMİK BOYUTU HENÜZ KARANLIK' 
Netanyahu sabah saatlerinde, 'Bu mutabakatla birlikte ekonomik olarak çok önemli gelişmeler yaşanacak" ifadelerini kullandı ancak Türkiye-İsrail arasındaki ticaret hacmi zaten her geçen gün artıyordu. Spesifik bir anlaşma bekledik ama şu an için böyle bir detay verilmedi. Mutabakat geçerlilik kazandığı zaman ve bu anlaşmaları duyabiliriz.
'HAMAS KONUSUNUN PRATİKTEKİ YANSIMALARI...'
Hamas konusunda da İsrail'in bir kazanımı söz konusu. Hamas'ın Türkiye'deki bürosu kalacak ancak İsrail'e olası bir terör saldırısının önlenmesi taahhüt edildi. Bu madde pratikte nasıl uygulanır o konuda şüphelerim var.
'TEPKİLERİ AZALTMAK POLİTİKACILARIN İŞİ'
İkili ilişkiler bugünden sonra çok daha durgun olacaktır. 2010 yılından itibaren karşılıklı çok sert suçlamalar vardı. Siyasiler çok daha dikkatli olacaktır bundan sonra. Anlaşmaya hem Türkiye hem İsrail'in bazı çevrelerinden tepkiler var. Bu tepkilerin de önlenilmesini sağlamak politikacıların işi. 
Vatan Gazetesi 27 Haziran 2016 http://www.gazetevatan.com/israil-bu-anlasmadan-ne-kazandi--961043-gundem/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

Yahudi Cesaret Ödülü üzerine

24 Haziran 2018 seçiminde CHP’den Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, 16 Ağustos’taki Twitter paylaşımlarıyla isim kullanmadan hükümete yönelik eleştirilerini sıraladı. Bu eleştirilerinin arasında “Siz, yaptığınız hizmetlerle Yahudi Cesaret Ödülüne lâyık görülen ve bu ödülü kendine lâyık görenlersiniz” ifadesine de yer verdi.  İnce’nin bu paylaşımı bu konudaki ilk çıkışı değildi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, partisinin Yalova Merkez İlçe 10. Olağan Kongresi’ndeki konuşmasında da “Dünyada ‘Yahudi Cesaret Ödülü’ ya da diğer adıyla ‘Davut Yıldız’ı alan tek Müslüman, Recep Tayyip Erdoğan’dır,” demişti.  İnce, 2013 yılında yaptığı bir başka konuşmada ise bu sefer Türkiye’nin Rum vatandaşlarını kızdırmıştı. “Atatürk olmasaydı, (…) adınız Ahmet, Hasan, Hüseyin olmazdı, Dimitri, Yorgo olurdu. Bunları doğru bilmeleri lazım” demiş, gelen tepkilerin ardından Twitter hesabından “Benim gibi askerlik yapan, vergi veren, Cumhuriyet’e inanan, vatandaşımız olan Yorgo ve Dimitri’leri kastetm

Bu çocuğa dikkat! Adını çok duyacaksınız

Ralfi Kanyas ile tanıştırmak istiyorum sizleri. Çok özel bir genç. 22 yaşında hem medya iletişim üçüncü sınıfta okuyor hem de Hürriyet Ege’de muhabir olarak çalışıyor. 16 yaşında karşıdan karşıya geçerken bir arabanın çarpmasıyla hayatı değişiyor. Tekerlekli iskemleye bağlı kalmanın tüm zorluklarına rağmen hayata daha da sıkı tutunuyor. Başta zorluk çekse de önce ailesi sonra da arkadaşları ona güç veriyor ve engel tanımaz oluyor. Şimdi hem katıldığı gönüllü çalışmalarla, hem de gazete yazılarıyla engellilerin hayatında bir fark yaratmaya çalışıyor. Geleceğin başarılı gazetecisini şimdiden tanıyın istedim. Karel Valansi